Sviečkovica plnená karotkou, petržlenom a pórom
Na 2-3 porcie budeme potrebovať:
- 2 kusy sviečkovice
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta
- 100 g kvalitnej dusenej šunky
- 1 žĺtok
- sezamové semiačka na posypanie
- 100 g cherry paradajok
- zmes celozrnnej a divokej ryže
- miešaný listový šalát na podávanie
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Príprava: 20 minút
Pečenie: 20 minút
Postup:
Mäso opláchnite, osušte, odrežte prípadný tuk a odblaňte. Ostrým dlhým nožom urobte po dĺžke do stredu širší zárez. Očistite karotku, petržlen a pór. Z petržlenu odrežte dva rovnako veľké hranolčeky a z póru odrežte zo stredu rovnako dlhé zelené časti. Do sviečkovice vtlačte mrkvu, petržlen a pór. Posypte ju soľou, čerstvo pomletým korením a mletým čili. Na panvici rozpáľte maslo a sviečkovicu opečte zo všetkých strán. Potom ju preložte do pekáča, zlejte výpek a podlejte trochou vody. Navrch položte vetvičku rozmarínu. Pečte prikryté v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Po upečení nechajte plnenú sviečkovicu odpočinúť na drevenej doske. Obaľte ju v nasekaných arašidoch zmiešaných s petržlenovou vňaťou. Krátko opečte na olivovom oleji. Po miernom vychladnutí ju nakrájajte šikmými rezmi asi na 2 cm hrubé plátky. Podávajte s malými opekanými zemiakmi obalenými v nasekanej petržlenovej vňati.