Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

5 svetových metropol, ktoré musíte vidieť

Na jeseň je ideálny čas.

Zabudnite na letné horúčavy a preplnené pláže! Jeseň je novým tajomstvom cestovania, keď môžete objavovať svetové metropoly bez davov a s ideálnym počasím. Kultúrne poklady, ktoré ste videli vo filmoch a o ktorých ste čítali v knihách, vám budú ležať priamo pri nohách. Ak chcete vyťažiť z každej minúty dovolenky, spoľahnúť sa na odborníkov je tou najlepšou voľbou. 

Prečo cestovať na jeseň? „Počasie je príjemnejšie a turistické davy postupne rednú. Pre tých, ktorí milujú kultúru, históriu a architektúru, sú mesiace po prázdninách skvelou príležitosťou na objavovanie svetových metropol,“ hovorí David Gavaľa, majiteľ cestovnej kancelárie DAKA. Ak si za pár dní túžite vychutnať atmosféru starobylých a svetoznámych miest, o ktorých sa nakrúcajú filmy a čítali ste o nich v knihách, spoľahnúť sa na cestovnú kanceláriu je múdre riešenie. „Naše zájazdy sú navrhnuté tak, aby ste z každej destinácie získali maximum,“ dodáva odborník na cestovanie.  

Paríž – mesto romantiky a umenia 

Otvoriť galériu
Paríž
Zdroj: CK DAKA

Paríž, známy aj ako mesto umenia a lásky, je nutnou zastávkou pre každého romantika. Ak snívate o prechádzke v uličke milencov popri kabarete Moulin Rouge, o obdivovaní Eiffelovej veže pri západe slnka alebo o návšteve jedného z najslávnejších múzeí sveta, toto čarovné mesto je presne pre vás. Počas zájazdu s CK DAKA stihnete vidieť ikonické pamiatky ako Louvre, kde sa nachádza slávna Mona Lisa, zámok Versailles alebo katedrálu Notre Dame, symbol gotickej architektúry známy z kníh klasika Victora Huga. Pre milovníkov umenia je tu Musée d'Orsay so svojou fascinujúcou zbierkou impresionistických diel. Romantická plavba po Seine a výstup na Montmartre, kde sa vám naskytne panoramatický výhľad na celé mesto, sú zážitky, ktoré si z Paríža odnesiete na celý život.  

Otvoriť galériu
Paríž
Zdroj: CK DAKA

Londýn – moderná monarchia 

Otvoriť galériu
Londýn
Zdroj: CK DAKA

Londýn je mestom, kde sa história stretáva s modernou kultúrou. Tento pulzujúci metropolitný komplex má v rukáve nekonečné množstvo svetových zaujímavostí, od majestátneho Buckinghamského paláca, oficiálneho sídla britskej monarchie, až po ikonickú vežu Big Ben. Prehliadku Westminsterského opátstva, miesta korunovácií britských panovníkov, a návštevu Toweru, kde sú uložené korunovačné klenoty, si rád poctivo odkráča nielen milovník histórie. „Prechádzka po St James's parku popri Downing Street 10, sídle britských premiérov,  nákupná horúčka na Oxford Street či návšteva múzea voskových figurín Madame Tussauds sú len zlomkom toho, čo počas poznávacieho zájazdu s CK DAKA uvidíte,“ dodáva David Gavaľa.  

Otvoriť galériu
Londýn
Zdroj: CK DAKA

Rím  a Vatikán – srdce histórie a viery 

Otvoriť galériu
Rím
Zdroj: CK DAKA

Kde inde to dýcha históriou a záhadami viac, ak nie v Taliansku a zvlášť v Ríme? Kroky po antických ruinách, ako sú Koloseum alebo Forum Romanum, vás prenesú do čias rímskych gladiátorov a cisárov. Rím vás potom privíta svojimi historickými pamiatkami, ako sú Panteón, Kapitol alebo Fontána di Trevi. Ak ste videli film Dolce Vita, nenechajte si ujsť možnosť hodiť si do nej mincu. Cestovná kancelária DAKA vám ponúka jedinečnú príležitosť spoznať aj duchovnú stránku Ríma – Vatikán. Navštívte vatikánske múzeá, kde sa ukrývajú niektoré z najvýznamnejších umeleckých diel sveta vrátane Sixtínskej kaplnky s Michelangelovými freskami či kostol Chiesa Santa Maria della Vittoria preslávený vďaka filmu Anjeli a démoni. Duch kresťanstva na vás dýchne aj v Bazilike sv. Petra. Autentickú atmosféru nasajete v štvrti Trastavere s možnosťou vychutnať si talianske špeciality a pohárik vynikajúceho vína. 

Otvoriť galériu
Rím
Zdroj: CK DAKA

Florencia  - umenie aj záhady z kriminálneho románu 

Otvoriť galériu
Florencia
Zdroj: CK DAKA

Florencia, mesto známe svojím renesančným dedičstvom, vás očarí najmä svojou architektúrou a umením. Prejdete sa po slávnom moste Ponte Vecchio, navštívite galériu Uffizi, kde sa nachádzajú diela od Botticelliho a Michelangela, a obdivovať budete aj katedrálu Santa Maria del Fiore s jej ikonickou kupolou. Vydajte sa po stopách čísel, kódov, symbolov do ulíc Florencie tak, ako aj symbolista zo slávneho diela spisovateľa Dana Browna, Robert Langdon. Srdce európskej kultúry totiž ponúka veľké dobrodružstvo rovnako ako aj v slávnom kriminálnom románe.  

Barcelona – Gaudího dielo a katalánska energia

Otvoriť galériu
Barcelona
Zdroj: CK DAKA

Barcelona je dokonalým spojením architektúry, umenia a živelnej kultúry. Ak si trúfate, na Katalánskom námestí sa môžete napiť z fontány. Údajne si potom Barcelonu navždy zamilujete.  Jedinečným Gaudího štýlom sa môžete kochať od slávnej Sagrady Família až po park Güell. Prejdete sa po rušnej La Ramble, navštívite trh plný farieb a vôní a vychutnáte si pohľad na mesto z vrchu Montjuïc s olympijským štadiónom. „Barcelona je miestom, kde si každý nájde to svoje – či už milujete umenie, históriu, alebo len túžite zažiť katalánsku kultúru na vlastnej koži,“ uzatvára David Gavaľa z cestovnej kancelárie DAKA.  

Všetky tieto zájazdy môžete kúpiť za najlepšie ceny na stránke cestovnej kancelárie DAKA – www.ckdaka.sk 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Čo sa to v Bielorusku deje? Zadržali alebo vypočúvali desiatky učiteľov: Jedno majú spoločné
Vybuchnuté pagery vyvolali v krajine rozruch. Izraelský minister obrany Joav Gallant hovorí o novej fáze vojny.
Výbuchy pagerov, vysielačiek a panelov majú DOHRU: Izrael je na začiatku novej fázy vojny, tvrdí minister
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina má pripravený VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Zelenského kroky poputujú za jedným mužom
Kontajnerová loď v marci spôsobila zrútenie dôležitého mosta v meste Baltimore.
Americká vláda za pád mosta v Baltimore žiada odškodné: Uvidíte tú sumu, zatočí sa vám hlava
Grécky národný park Samaria na západe ostrova Kréta.
Nešťastie na Kréte! Turistke († 33) spadla na nohu masívna skala: Ani pomoc záchranárov nestačila
FBI agent working on his computer in office
FBI hlási veľký úspech: Rozložili čínsku hackerskú skupinu! Hrozné, čo mali na muške
Carmen Geissenová skončila v nemocnici.
Foto
Carmen Geissenová musela ísť pod nôž! Boháčku opäť trápi zdravie: Odkaz posiela priamo z lôžka
Na snímke kapitán ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss ml. (vpravo) a Arne Engels zo Celticu Glasgow.
Foto
Celtic Glasgow - ŠK Slovan ONLINE: Belasí po druhýkrát prehrávajú rozdielom triedy
Na snímke Michal Šimečka.
Odvolanie Šimečku vyvolalo rozruch aj v Európskom parlamente: Prstom ukazujú na Slovensko
Zomrel pri príprave jedla vo vlastnej kuchyni (ilustračná fotografia).
Muž († 57) sa omylom sám bodol do brucha: Urobil osudovú chybu! Toto sa môže stať každému
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivá predpoveď! Európska únia sa musí pripraviť na STRET s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára
(ilustračné foto)
Zomrela legenda slovenských hitov († 77): Piesne písal Dare aj Duchoňovi