Sledujte dátumy
Ak chcete potraviny skladovať správne, rozlišujte medzi dátumami. Dátum minimálnej trvanlivosti je dátum, dokedy si potravina zachováva kvalitatívne vlastnosti. Najčastejšie sa uvádza na sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách.
Aj po jeho uplynutí potraviny môžete bezpečne zjesť, ak ste ich skladovali tak, ako je uvedené na obale a ten nie je poškodený. Dátum spotreby sa uvádza pri potravinách, ktoré podliehajú rýchlej skaze, teda napríklad čerstvé mäso a ryby, údeniny, výrobky z mäsa, mliečne výrobky. Potraviny po dátume spotreby neodporúčame konzumovať.
Využívajte ekologické programy umývačky riadu
Mnohé domácnosti disponujú aj umývačkou riadu. Tá dokáže ušetriť nemálo vody. Aj tu sa však oplatí vedieť, ako ju používať. Dnes už majú umývačky ekologické programy, ktoré sú síce časovo náročnejšie, no šetrnejšie k spotrebe elektriny a vody.
Aby šla ako hodinky a nezvyšovala nároky na spotrebu energií, pravidelne ju odvápňujte. Rovnako ako kanvicu či kávovar. Zavápnené spotrebiče totiž majú jednak kratšiu životnosť a jednak žerú viac energie.