Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2024 09:24 | Správy

Bezdomovectvo je dôsledok nedostupného bývania: Spoločnosť má obrovskú zodpovednosť

Bezdomovectvo je predovšetkým dôsledkom systémových problémov nedostupnosti bývania. Zodpovednosťou celej spoločnosti je vytvárať priestor na to, aby aj zraniteľní ľudia mohli žiť štandardný život a naplniť svoj ľudský potenciál.

Myslí si to Alena Vachnová z nadácie Dedo, ktorá v Košiciach a Prešove poskytuje bývanie ľuďom bez domova v rámci prístupu housing first (bývanie ako prvé).

Tento prístup oproti tradičným riešeniam pomocou krízových nocľahární neočakáva od ľudí bez domova, aby mali vyriešené všetky svoje problémy predtým, ako im poskytnú stabilné bývanie. "Pomáhame rodinám riešiť to, čo ony považujú za dôležité. My nie sme tí, ktorí ich v niečom nútia, ale hľadáme súhru v tom, aby si identifikovali svoje priority," uviedla Vachnová s tým, že rodine, ktorej takto pomôžu nájsť bývanie, poskytujú ďalšie podporné služby v sociálnej, pracovnej a zdravotnej oblasti.

Podľa sčítania obyvateľov z roku 2021 žije na Slovensku minimálne 71.000 ľudí v sekundárnom bezdomovectve, čo nezahŕňa ľudí bez prístrešia na ulici. Za sekundárne bez domova sa pokladajú ľudia, ktorí žijú v neformálnych osídleniach, u príbuzných, v preplnených domácnostiach alebo na nevyrovnaných pozemkoch. V Košiciach, kde nadácia Dedo pôsobí, žije asi 309 takýchto rodín, ktoré majú spolu 748 detí. V podnájmoch v Košiciach a Prešove už zabývali viac ako 37 rodín.

Vachnová verí, že ukončenie bezdomovectva je prístupom housing first možné. Ako príklad uviedla Fínsko, ktoré tento prístup aplikuje už 30 rokov. "Za ten čas vybudovali desiatky tisíc bytov a v týchto bytoch majú aj podporné sociálne služby. Čiže prudko rástlo bývanie všade, kde sa dalo a mohli klesať krízové služby. Napríklad teraz v Helsinkách majú v zime 50, možno 100 krízových lôžok, ak by sa niekto prepadol do bezdomovectva, lebo to sa, samozrejme, môže diať, ale nie je to hlavný systém na riešenie bezdomovectva," priblížila Vachnová.

Problémom je na Slovensku okrem nedostatku dostupného alebo sociálneho nájomného bývania aj nefunkčný príspevok na bývanie, ktorý podľa Vachnovej často nemôžu využiť ani rodiny, ktoré sú bez domova a chcú si zaplatiť bývanie. "Na Slovensku bývanie prestáva byť dostupné pre oveľa širšie skupiny ľudí a nedostupnosť už sa týka aj nižšej strednej triedy. Príspevok na bývanie a zdostupňovanie bývania vo všeobecnosti výstavbou sociálneho nájomného bývania sú absolútnou prioritou, ak chceme ľuďom pomôcť zostať tu žiť a žiť tu dôstojne.

 

 

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

 

 

rdr tur

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!
Zľava: Ľuboš Blaha, Miriam Lexmanm, Lucia Yar
Rozpor slovenských europoslancov: Blaha varuje pred zánikom planéty!