Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2024 10:13 | Správy | Zahraničné správy

Povodne udreli aj v Rakúsku: Toto miesto bolo označené za oblasť katastrofy

Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa. TASR informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA.

"Situácia sa zhoršuje v dôsledku masívneho dažďa v celej krajine," uviedol zástupca krajinského hajtmana Stephan Pernkopf pre rakúsku agentúru APA. Varoval zároveň pred "masívnymi povodňami" a dodal, že na niektorých miestach, kde je pôda úplne premočená, môže dôjsť aj k zosuvom.

V Rakúsku sú zaplavené aj cesty, uvádza DPA. V niektorých obciach severne od Viedne museli hasiči tamojších obyvateľov v noci na nedeľu zachraňovať po tom, čo v dôsledku povodní uviazli vo svojich domoch. Jedného vodiča museli zachrániť po tom, čo autom vošiel do vôd rieky Pielach západne od Viedne, ktorá sa vyliala z brehov.

Hasiči museli v niektorých oblastiach použiť gumené člny. Ľudí bývajúcich blízko riek úrady požiadali, aby svoje domovy opustili.

Vyhlásením zóny za oblasť katastrofy majú úrady rozšírené právomoci na nariadenie evakuácie, spresňuje DPA. Vo Viedni došlo k čiastočnému zastaveniu dopravy na dvoch linkách metra z preventívnych dôvodov.

Situácia je vážna predovšetkým v oblastiach okolo riek Kamp a Krems, ktoré sa vlievajú do Dunaja. Očakáva sa, že sa priehrada Ottenstein na rieke Kamp vyleje z brehov v priebehu nedele, čo by výrazne skomplikovalo situáciu na dolnom toku spomenutej rieky.

Situácia je vážna aj v Českej republike; starosta pohraničného mesta Český Těšín v noci na nedeľu nariadil evakuáciu tisícov obyvateľov centra mesta po tom, čo hrozilo, že sa rieka Opava vyleje zo svojich brehov.

V meste Opava, ktoré leží na rovnomennej rieke, už predtým opustili svoje domovy ďalšie tisíce ľudí z dôvodu akútnej hrozby povodne. Situácia je v tomto meste nakoniec horšia, než sa očakávalo; bola prekročená storočná voda, informoval server iDNES.cz. Medzi ohrozenými oblasťami v meste je aj štvrť s najvyššími výškovými budovami. Ľudí museli evakuovať do bezpečia aj v Krnove a ďalších mestách. Kritickú situáciu hlási aj Jesenník a okolité obce, ktoré zostali úplne odrezané od sveta.

Voda z rozbúrenej rieky Odra zaplavuje ďalšie ulice aj v meste Ostrava, uviedla tamojšia polícia. Celkovo bolo v dôsledku počasia v celom Česku bez elektriny zhruba 260.000 domácností.

Dážď podľa predpovedí v krajine neustane skôr než v pondelok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár sa stretne s ukrajinským ministrom zahraničných vecí: O čom budú hovoriť?
Polícia upozornila vodičov aj prípadných nemotorových účastníkov premávky, že most na HP Brodské - Lanžhot je, z dôvodu vzostupu hladiny rieky Morava, úplne uzatvorený.
Niečo také sa nestalo za posledných 27 rokov: Tohtoročná povodeň prekročí...
Michal Hazlinger v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Jojkársky hydrológ Hazlinger: Počasie bude kvôli klimatickej zmene čoraz extrémnejšie
Pavúk Nosferatu má telo veľké 2 centimetre a rozpätie nôh môže mať až 6 centimetrov.
FotoVáš Tip
Na Slovensku riadi pavúčia beštia! Slová odborníka nepotešia: Vyhľadáva ľudskú spoločnosť?
Kultúrna obec požaduje okamžité zmeny v riadení rezortu kultúry.
Foto
Kultúrna obec už má toho dosť: Ide do tvrdého BOJA proti Šimkovičovej! Avizovala PROTESTY
Najmenej jedna explózia sa odohrala v blízkosti miesta konania pohrebu, ktorý zorganizoval Hizballáh pre obete výbuchov z predchádzajúceho dňa.
Aktualizované
Po výbuchoch pagerov v Libanone ĎALŠÍ útok: Ľuďom explodovali vysielačky, hlásia mŕtvych
Celtic Glasgow U19 - ŠK Slovan Bratislava U19 4:0.
Foto
Trpká premiéra v Lige majstrov pre mladíkov zo Slovana: Domáci im nedali najmenšiu šancu
Najstaršou žijúcou osobou na svete je 116-ročná Japonka Tomiko Itóková.
Má 116 a je najstaršia žena na svete: Aký je jej recept? Tieto dve jedlá musí mať na tanieri
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vznikne komisia na prešetrenie atentátu na premiéra Fica? Takto rozhodli poslanci
Modelka Bella Hadid
Foto
Slávna modelka ako sexi kovbojka! Uf, z toho výstrihu vám bude horúco
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Na Orbánovu stranu sa valí kritika, toto sa mu bude čítať ťažko: Veľvyslanec USA si na nich zgustol
Ponorka Titan.
Foto
NOVÉ šokujúce detaily o výbuchu ponorky Titan: Hrôza, čo PREZRADILI bývalí zamestnanci!