Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 00:00 | PR články
PR článok

Zdravie budúcnosti teraz: Prečo je dôležitá prevencia?

Dnešný životný štýl je hektický a charakteristický úsilím skĺbiť pracovné povinnosti, rodinný život a osobné záujmy. Vzhľadom na to sa však veľmi často stáva, že starostlivosť o vlastné zdravie zostáva v úzadí.

Je však veľmi dôležité uvedomiť si, že to najcennejšie, čo máme, je zdravie, a preto to najlepšie, čo môžeme pre seba a svoju rodinu urobiť, je zamerať sa na prevenciu. Mnohí z nás si totiž uvedomia význam prevencie až vtedy, keď sa objavia zdravotné problémy. V skutočnosti je však prevencia základným kameňom pre udržanie dlhodobého zdravia. 

Ochoreniam je lepšie predchádzať, než ich neskôr liečiť 

Preventívne opatrenia nám môžu pomôcť identifikovať potenciálne zdravotné riziká včas, čo umožňuje minimalizovať ich dopad alebo ich úplne eliminovať. Vďaka preventívnym opatreniam môžeme zlepšiť kvalitu života, a tak predísť mnohým chronickým ochoreniam, ktoré nás môžu výrazne obmedziť v bežnom živote. Prevencia je ako investícia do budúcnosti – čím viac sa staráme o svoje zdravie dnes, tým väčšia je šanca, že si užijeme dlhý a aktívny život. 

Zdravý životný štýl ako základ prevencie 

Jedným z najefektívnejších spôsobov prevencie je dodržiavanie zdravého životného štýlu. Každý z nižšie uvedených faktorov hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia: 

  • Vyvážená strava: Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a kvalitné bielkoviny poskytuje telu potrebné živiny, podporuje imunitný systém a pomáha predchádzať obezite, ktorá je rizikovým faktorom pre mnohé ochorenia. 
  • Pohyb: Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a znižuje riziko mnohých chronických ochorení, vrátane cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny. 
  • Spánok: Kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu tela a mysle. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitný systém, zvyšovať riziko obezity, cukrovky a srdcových ochorení. 
  • Zvládanie stresu: Chronický stres môže viesť k rade zdravotných problémov, vrátane vysokého krvného tlaku, srdcových ochorení a depresie. Techniky ako meditácia, joga či jednoduché prechádzky v prírode majú priaznivý vplyv na odbúranie stresu a posilnenie duševného zdravia. 
  • Kvalitné výživové doplnky: Užívanie kvalitných výživových doplnkov je dôležité, pretože aj pri tom najlepšom stravovaní nie je reálne získať všetky potrebné živiny v dostatočnom množstve. Rôzne negatívne vplyvy, medzi ktoré patrí napríklad stres či nadmerná a neprimeraná fyzická záťaž môžu zvýšiť nároky organizmu na určité vitamíny, minerály či iné látky. Dôležité je však vyberať si doplnky od overených výrobcov, ktoré majú preukázanú účinnosť a sú bezpečné aj pri dlhodobom užívaní. 

 

Pravidelné lekárske prehliadky 

Aj keď sa cítite zdravo, pravidelné návštevy u lekára môžu pomôcť odhaliť potenciálne problémy skôr, ako sa stanú vážnymi. Napríklad, pravidelné kontrolné prehliadky u lekára môžu odhaliť vysoký krvný tlak, zvýšenú hladinu cholesterolu alebo cukru v krvi skôr, než sa tieto problémy stanú vážnejšími ochoreniami, medzi ktoré patrí napríklad infarkt, mozgová príhoda alebo cukrovka. Nezabúdajte tiež na špecializované prehliadky, a to gynekologické prehliadky pre ženy alebo urologické vyšetrenia pre mužov. 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Prečo je spánok dôležitý pre naše zdravie? 

Spánok je jednou z najdôležitejších súčastí nášho každodenného života a jeho význam pre naše zdravie sa často podceňuje. Počas spánku prebiehajú v tele procesy, ktoré sú kľúčové pre fyzickú i duševnú pohodu. V noci dochádza k regenerácii buniek, posilneniu imunitného systému a produkcii dôležitých hormónov, ako je rastový hormón, ktorý je zodpovedný za opravu a obnovu tkanív. 

Okrem toho má spánok zásadný význam pre správne fungovanie mozgu. Počas hlbokého spánku sa konsolidujú spomienky, spracúvajú sa informácie a obnovujú sa kognitívne funkcie, ako sú sústredenie, učenie a rozhodovanie. Nedostatok spánku môže vážne narušiť tieto procesy a viesť k zníženej schopnosti riešiť problémy, k horšej pamäti a celkovej mentálnej únave. 

Nedostatok kvalitného spánku môže mať dlhodobé negatívne následky aj na fyzické zdravie. Spánkový deficit zvyšuje riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka, vysoký krvný tlak či obezita. Okrem toho môže oslabiť imunitný systém, čo znižuje schopnosť organizmu bojovať proti infekciám. Preto je dôležité venovať spánku rovnakú pozornosť ako zdravému stravovaniu a pravidelnej fyzickej aktivite. Dostatok kvalitného spánku je základom pre udržanie celkového zdravia, vitality a dlhovekosti. 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Máte problémy so spánkom a každú noc sa prehadzujete v posteli?  

Možno je čas vyskúšať prírodné riešenie, ktoré ponúka ashwagandha – bylina, ktorá sa v ajurvédskej medicíne používa už tisíce rokov pre svoje upokojujúce účinky. Jedným z hlavných dôvodov, prečo je ashwagandha tak účinná pri podpore zdravého spánku, je jej schopnosť znižovať hladiny kortizolu, stresového hormónu, ktorý často spôsobuje napätie a nepokoj, a tak prispieva k hlbšiemu a kvalitnejšiemu spánku.  

Štúdie tiež naznačujú, že ashwagandha môže podporovať produkciu GABA a ashwagandha zlepšuje spánkový cyklus, čím umožňuje dosiahnuť regeneratívny a osviežujúci spánok. Ashwagandha môže skrátiť čas potrebný na zaspanie, čo je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí majú problémy s nespavosťou. Účinné zníženie stresu a upokojenie nervového systému prispieva k rýchlejšiemu prechodu z bdelého stavu do spánku, čo vedie k lepšiemu spánkovému rytmu. 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Účinky Ashwagandhy na spánok: Prehľad klinických štúdií 

Spánok je nevyhnutný pre naše fyzické a duševné zdravie, čo vedie k neustálemu skúmaniu rôznych metód na jeho optimalizáciu. Jednou z perspektívnych možností je použitie ashwagandhy, ktorá je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami. Hoci je výskum stále v ranom štádiu, niekoľko klinických štúdií už poukazuje na pozitívne účinky ashwagandhy pri problémoch so spánkom. 

Štúdia z Indie (6 týždňov): 

  • Účastníci: 150 zdravých dospelých (muži a ženy, 18–65 rokov) s problémami so spánkom.
  • Metóda: Účastníci užívali buď extrakt z ashwagandhy alebo placebo po dobu 6 týždňov. Extrakt obsahoval 21 mg withanolidových glykozidov na 60 mg kapsulu, pričom účastníci užívali dve kapsuly denne. 
  • Výsledky: Obidve skupiny zaznamenali zlepšenie kvality spánku, ale skupina užívajúca ashwagandhu hlásila výraznejšie zlepšenie (72 % vs. 29 % v porovnaní so skupinou s placebom). Taktiež sa zlepšila efektivita spánku, celkový čas spánku, latencia spánku (čas potrebný na zaspanie) a počet prebudení počas spánku. 

Tieto údaje boli získané prostredníctvom aktigrafie, čo je metóda merania pohybu tela pomocou monitorov nosených na zápästí. Okrem toho účastníci zaznamenali aj zlepšenie kvality života. 

Teraz môžete získať Ashwagandha Plus s výnimočnou zľavou pre čitateľov. Stačí použiť kód BK4A7A pri objednávke na www.kompava.sk. Podporte svoj spánok ešte dnes a zabezpečte si pevné zdravie a pohodu. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!
Zľava: Ľuboš Blaha, Miriam Lexmanm, Lucia Yar
Rozpor slovenských europoslancov: Blaha varuje pred zánikom planéty!
Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto
Rieky Morava a Dunaj ustupujú, problémy ale nekončia: Situáciu komplikujú turisti!