Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2024 13:30 | Tip od Vás | Kuriozity
FotoVáš Tip

Miro si pomyslel, že sníva, keď sa bicykloval pod Tatrami: Znamená TO, že príde ZIMA predčasne?!

Jesienka obyčajná je typickým kvetom konca jesene. Vola sa aj zimozvesť. Veľmi sa podobá na fialový kvietok šafrán, ktorý kvitne na jar medzi prvými, mnohokrát ešte v snehu. Podobajú sa a sú poslami zmien ročného obdobia. Druhovo sú však úplne odlišné. Tento rok sa však jesienky poponáhľali.

Jeden z prvých jarných kvietkov, ktoré začínajú kvitnúť ešte pomedzi snehové polia je fialový šafrán a ten možno úplne posledný kvet, ktorý pod Tatrami kvitne je fialová jesienka. Tieto kvietky sú skoro na nerozoznanie a svojou farbou a ušľachtilým vzhľadom akoby orámovali podtatranské vegetačné obdobie.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Dva kvietky, ktoré sú skoro rovnaké, a pritom sú také rozdielne. Z jedného je korenie, z druhého jed. Toho roku však jesienka predbehla svoju dobu. Miro (53) je vášnivý horský cyklista a popri tom si všíma a kochá sa prírodou. „Zaujalo ma, že na podtatranských lúkach som na konci augusta začal vídavať krehký fialový kvietok.

Nemôže to byť predsa jesienka, tá kvitla vždy v polovici októbra skoro ako posledný kvietok pred zimou. Keď ich objavím na lesných lúkach, viem, že moje lesné cyklistické túry sa končia a mám si začať chystať lyže. Žeby teraz kvitla takto skoro?“ Čudoval sa keď prišlo tento týždeň k prudkému ochladeniu a Miro sa vytasil s teóriou geniálnej múdrosti a predvídavosti prírody.

„Tie kvietky už vedeli, že ide chlad a nepohoda a vyhupli sa zo zeme už teraz. No a môžeme očakávať už len sneh a zimu.“ Či je to naozaj tak sme sa opýtali botaničky Zuzany Homolovej. „Toto leto bolo neuveriteľne teplé, skoro bez chladných periód a bolo aj nesmierne suché. Kvôli tomu neskoro jesenné kvety začali kvitnúť už teraz. Pozorujem to aj u iných kvetov, nie len jesienky. Taktiež rozkvitli po druhý raz aj niektoré jarné kvety. Určite však príde ešte aj babie leto, či bude teplé a slnečné to si netrúfam predpovedať ale určite sa ešte tatranská a podtatranská flóra nechystá na trvalú snehovú pokrývku.“

Krásna, ale nebezpečná je stručná a presná definícia jesienky obyčajnej. „Kvety má podlhovasté, lievikovité, šesťpočetné, ružovofialovej farby. V jeseni sú opeľované a semená sa vytvárajú v podzemnom semenníku, ktorý zostáva v zemi do jari. Jesienka obyčajná je trváca bylina, jej nadzemná časť sa vyvíja len v jeseni a sú to len kvety. Listy vyrastú až na jar. Pretrvanie rastliny počas obdobia zimného vegetačného kľudu zabezpečuje cibuľovitá hľuza.“

Je to ružovo fialový asi 10 až 15 cm vysoký kvet, ľudovo nazývaný zimozvesť alebo šafranica. Výrazne sa podobá na jarný šafrán, zvaný tiež krokus.  Čas kvitnutia jesienky obyčajnej je práve jeseň. Rastie na chudobných, mierne vlhkých lúkach, stráňach a pasienkoch hlavne v hornatých oblastiach. Je dokonca nebezpečná aj pre dobytok. Obsahuje Alkaloid kolchicín, ktorý sa z tejto rastliny izoluje a používa sa v medicíne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko