Práve v tomto prechodnom období je náš organizmus náchylný na prechladnutie či chrípku. Aby sme sa mu vyhli, mali by sme sa zdravo stravovať a nespoliehať sa na umelé vitamíny z lekárne. Ktoré sezónne potraviny by sme mali mať na tanieri, to odporučila čitateľom Nového Času odborníčka na výživu Katarína Skybová.
Je syntetická imunita z lekárne lepšia?
Interný lekár Slavomír Šuch
Hlavne v jesennom období sme bombardovaní reklamami o zázračných účinkoch rôznych multivitamínových preparátov, vďaka ktorým sa vyhnete chrípke či nádche. Pravda je taká, že nadmerné dávky vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch – A, D, E, K nám môžu naopak uškodiť vrátane oslabenia odolnosti.
Užívanie vysokých dávok vitamínu C, ktorému sa pripisujú takmer zázračné účinky v liečbe a predchádzaní infekcií, nemá dokázané opodstatnenie v tzv. „medicíne dôkazov“. Často jediným výsledkom nadmernej konzumácie syntetických vitamínov je ich vysoká koncentrácia v moči, keď sa ich organizmus zbavuje.
Posilňujte si zdravie dlhodobo
- celoročným otužovaním studenou vodou
- pravidelným saunovaním
- primeraným rekreačným športom
- konzumujte stravu obohatenú o vitamíny v prirodzenej forme
- bylinné čaje a staré tradičné recepty obsahujúce cesnak, med, vlašské orechy, zázvor a škoricu
1. Cesnak
Prečo je dobrý:
- obsah vitamínu C v 100 g - 31,2 mg, čo je 54 % odporúčanej dennej dávky (ODD)
- je to silné prírodné antibiotikum, dokáže ničiť baktérie
- má protiplesňové účinky
- povzbudzuje vylučovanie škodlivých látok z tela
- pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest a znižuje riziko výskytu
- zmierňuje zápalové procesy v tele
Pozor: Ak máte naopak dlhodobo nízky krvný tlak, s cesnakom opatrne! Ten ho totiž ešte viac znižuje.
2. Kyslá kapusta
Prečo je dobrá:
- v 100 gramoch obsahuje 14, 7 mg vit. C čo je 24% ODD
- obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie
- obsahuje aj vlákninu ako probiotikum, to znamená, že podporuje rast črevnej mikroflóry a tým zlepšuje imunitu
3. Cibuľa
Prečo je dobrá:
- obsahuje v 100 gramoch 7,4 mg vitamínu C čo je asi 12% ODD
- pomáha predchádzať infekciám
- dezinfikuje nos, ústa a hltan
- spevňuje sliznice v žalúdku a črevách
- významnou látkou v cibuli je alicín, ktorý má antibakteriálne účinky.
4. Zázvor
Prečo je dobrý:
- obsahuje 5 mg C vitamínu čo je 8% ODD
- má antibakteriálne účinky
- výrazne podporuje trávenie
- podporuje vykašliavanie
- obsahom eterické oleje a žívice
Pozor: Neužívajte ich nalačno, môže spôsobiť tráviace ťažkosti
5. Červená repa
Prečo je dobrá:
- obsah vitamínu C v 100 gramoch: surová - 4,9 mg, varená - 3,6 mg
- môžete ju konzumovať vo varenom aj surovom stave
- surová obsahuje betaín (varením sa ničí), ktorý bráni kôrnateniu tepien a ochraňuje pred ochoreniami srdca a ciev
- tepelná úprava zas zvyšuje využiteľnosť karotenoidov ako sú luteín, zeaxantín a lykopén, ktoré chránia zrak
Pozor: Obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, ktorá zabraňuje vstrebávaniu minerálnych látok, preto by ste jej nemali naraz zjesť viac ako 200 g.