Mladé pečené kurča s marhuľami, estragónom a so slanými mandľami
Na 2-3 porcie budeme potrebovať:
- 1 mladé kurča (nasolené cez noc)
- 500 g mladej mrkvy
- 200 ml kuracieho vývaru alebo vody
- 100 ml bieleho vína(nemusí byť)
- 2-3 stonky estragónu
- 150 g mandlí v šupke
- 500 g zrelých marhúľ
- marhuľový lekvár
- med a citrónovú šťavu na dochutenie
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Príprava: 20 minút
Pečenie: 50 minút
Príprava:
Nasolené kurča osušte papierovým obrúskom, nohy zviažte kuchynským špagátikom a kurča potrite olejom. Očistenú mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky tiež premiešajte s olejom. Do stredu panvice naukladajte mrkvu, navrch dajte kurča, na dno vylejte vývar alebo vodu, víno a pridajte stonky estragónu. Pečte pri teplote 200 °C 45 - 80 minút, podľa jeho veľkosti. Počas pečenia prilievajte do panvice vodu, ak treba. Kurča vyberte z rúry a uchovajte v teple. Znížte teplotu na 160 °C, na plech dajte mandle a pečte ich 12 - 18 minút. Pravidelne premiešajte. V hrnci dajte zovrieť pol pohára vody s pol lyžičkou soli. Upražené mandle vyberte a ešte v horúcom plechu pokropte pár lyžicami slanej vody. Mandle premiešajte.
Kuchár Peter Varga varil pre svetové celebrity: Na Jennifer Lopez nikdy nezabudne!
Ak sú mandle vlhké, vráťte ich na chvíľu do rúry. Upečené kurča z panvice vyberte aj s mrkvou. Do panvice dajte rozpolené marhule a krátko povarte do zmäknutia. Ak treba, pridajte tekutinu. Omáčku zahustite marhuľovým lekvárom, dochuťte soľou, medom alebo citrónovou šťavou a podávajte s čerstvým estragónom.