Tvarohová štrúdľa s kôprom a jogurtom
Na 6 porcií budeme potrebovať:
Na cesto:
- 125 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžičku soli
- 125 ml vlažnej vody
Na plnku:
- 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- za hrsť kôpru
- 2 vajcia
- štipku mletého čili
- pár lyžíc nasekanej pažítky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na servírovanie:
- plnotučný jogurt
- kôpor
- čili papričky
Príprava: 30 minút
Pečenie: 20 minút
Príprava:
Všetky suroviny na cesto premiešajte a vymieste ho. Cesto má byť hladké, vláčne a mäkké. Prikryte ho kuchynskou utierkou a nechajte 1 - 2 hodiny odpočinúť. Pripravte plnku: Na oleji osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte prelisovaný cesnak, odstavte z plameňa, primiešajte nasekaný kôpor, nechajte vychladnúť a primiešajte všetky ostatné suroviny. Udržujte v chlade. Cesto položte na pomúčený vystretý čistý obrus. Už ho nemieste, ale roztiahnite ho na čo najtenšiu hrúbku bez trhlín. Ak chcete, pomôžte si zo začiatku valčekom. Odstávajúce cesto po krajoch odrežte. Cesto pokvapkajte olejom a rozprestrite naň tvarohovú plnku - kraje cesta ponechajte čisté, bez plnky.
Štrúdľu pomocou obrusa zrolujte a premiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 20 - 30 minút. Hotová štrúdľa bude jemne popraskaná a dozlatista upečená. Štrúdľu podávajte teplú alebo pri izbovej teplote s cesnakovým jogurtom, extra kôprom, prípadne s čerstvými čili papričkami.