Podľa portálu The Sun štúdia na 122 000 dospelých Britoch zistila, že tí, ktorí jedli veľké množstvo flavonoidov, mali o 28 % nižšie riziko demencie ako ľudia, ktorí ich jedli málo.
Tieto zdraviu prospešné chemické látky sa nachádzajú v hrozne, z ktorého sa vyrába víno, a tiež v kakaových bôboch v tmavej čokoláde. Ľudia ich získavajú aj z iných zdravých potravín, ako sú bobuľové ovocie, zelené listy, z ovocia a zeleniny.
Zvýšenie dennej spotreby potravín bohatých na flavonoidy môže znížiť riziko demencie. Víno bolo jednou z potravín, ktoré boli najviac spojené s poklesom pravdepodobnosti demencie. Pevnému zdraviu sa tešili najmä ľudia, ktorí každý deň vypili päť šálok čaju, jeden pohár červeného vína a hrsť lesných plodov.
Tie by mali chrániť mozog tým, že znížia krvný tlak, opuchy, zlepšia prietok krvi a znížia pravdepodobnosť depresie. Ľudia môžu pomôcť odvrátiť demenciu aj častým cvičením.