Už ste ju ochutnali? Čierna reďkovka sa na pultoch obchodov objavuje, no napriek svojej výraznej chuti a jedinečným vlastnostiam na Slovensku je stále pomerne neznámou zeleninou.
Sirup z čiernej reďkovky
- Z vrchnej časti reďkovky odrežte malú časť.
- Do dužiny vyrežte dostatočne hlbokú jamku.
- Do nej následne pridajte 2 polievkové lyžice medu.
- Reďkovku položte na tanier s trochou vody, aby sa neprevrátila (pre stabilitu môžete kúsok spodnej časti zarovnať).
- Tanier položte na parapet a reďkovku nechajte odležať 4 hodiny.
- Užívajte 6 čajových lyžičiek denne (deti po ½).
- Sirup používajte 4 dni
(potom je potrebné urobiť nový).
Šalát z čiernej reďkovky
Ingrediencie
- 2 zväzky čiernej reďkovky
- kyslá smotana
- 1 mrkva
- 1 čerstvá uhorka
- varené vajíčko
- cesnak (podľa chuti)
- olivový olej (podľa potreby)
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
Príprava
- Čiernu reďkovku, mrkvu a čerstvú uhorku nastrúhame na hrubo.
- Pridáme cesnak, nakrájané uvarené vajíčko, kyslú smotanu, olivový olej, korenie a soľ.
- Dôkladne premiešame.
- Necháme odstáť v chladničke.
- Podávame.
Ako sa dá využiť?
- Jedzte ju surovú: pridajte si ju na chlieb, do šalátov, ktorým vďaka svojej ľahkej korenitosti, dodá zaujímavý nádych
- Pripravte si z nej šťavu: môžete ju konzumovať samostatne alebo ju pridať do ovocných/zeleninových štiav (pohár šťavy z čiernej reďkovky každé ráno nalačno môže pomôcť stimulovať pečeň a vyplaviť toxíny z tela)
- Varte ju: využite ju v polievke alebo v dusených pokrmoch ako prílohu, dá sa z nej urobiť aj čaj
- Pečte ju: pokrájajte ju na kolieska, osoľte, vložte do rúry a máte zdravý snack