Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Včera 16:00 | Správy | Servis
Video

Dermatológ Ondrej Žilínek o prevencii rakoviny kože: Ak znamienko vyzerá TAKTO, pozor!

Rakovina kože bude hroziť jednému z piatich ľudí. To sú varovania amerických odborníkov na nasledujúce roky. Slovenskí odborníci s tým súhlasia a apelujú na pacientov, aby nezanedbávali prevenciu. Tá je dôležitá nielen vo forme používania ochranných opaľovacích krémov, ale aj v pravidelnej kontrole znamienok či výrastkov na koži.

Ak si na koži teraz na jeseň spozorujeme zmeny, či už v podobe znamienok, alebo kožných výrastkov, musíme navštíviť lekára alebo stačí, ak sa budeme sledovať?

Samovyšetrenie by malo byť základom, najmä po letnej sezóne, keď je pokožka často vystavená zvýšenému UV žiareniu a môže byť poškodená slnkom. Kedysi sa kládol väčší dôraz na význam kontroly znamienok, pričom dnes je tento aspekt niekedy prehliadaný. Existuje jednoduchá anglická skratka ABCD, ktorá pomáha pri samovyšetrení znamienok:

A - asymmetry (asymetria) - znamená, či má znamienko pravidelný tvar, alebo je nepekne krivé a asymetrické

B - border (okraje) - skontrolujte, či sú okraje znamienka rovnomerné, alebo nepravidelné, či sa okraje strácajú, alebo majú rôzne sfarbenie

C - color (farba) - znamienka môžu stmavnúť alebo zmeniť farbu v reakcii na slnečné žiarenie, dôležité je si všimnúť, či sú farebne jednotné, alebo sa v nich objavujú rôzne odtiene

D - diameter (priemer) - rizikovejšie sú znamienka, ktoré sú väčšie, priemer nad 6 mm môže byť dôvodom na zvýšenú pozornosť

E - evolution (vývoj) - sledujte, ako sa znamienko mení v čase, ak sa zrazu začne meniť tvar, farba alebo veľkosť, môže to byť varovný signál

Často hovorím pacientom, aby sa zamerali na znamienka, ktoré im pripadajú ako „škaredé káčatko“ alebo ktoré sa v poslednom čase zmenili.

Ďalšou pomôckou je F - funny-looking (neobvyklý vzhľad) - ak niektoré znamienko okamžite upúta pozornosť alebo intuitívne vyvoláva pocit, že niečo nie je v poriadku, môže ísť o problém, ktorý si zaslúži ďalšie odborné vyšetrenie.

Otvoriť galériu

Ak spozorujem na pokožke znamienko a niečo mi na ňom nesedí, existuje možnosť, ako mi dokáže lekár pomôcť bez toho, aby som musela ísť do ambulancie?

Existujú rôzne mobilné aplikácie a umelá inteligencia, ktorá sľubuje pomoc pri diagnostike, ale vôbec by som sa na to nespoliehal. Pri odbornejšej forme samovyšetrenia, v rámci tzv. telemedicíny (medicína na diaľku), máme k dispozícii medzistupeň, ktorý eliminuje nutnosť fyzicky navštíviť kožného lekára. Na Slovensku tento systém funguje už rok pod záštitou zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá ho ponúka ako tzv. kožný benefit. Po registrácii a overení, že je pacient klientom poisťovne, sa užívateľovi sprístupní intuitívne rozhranie, ktoré ho prevedie sériou otázok. Následne môže pacient odfotografovať akýkoľvek kožný problém - či už ide o znamienko, chronické kožné ochorenie alebo drobné podráždenia - a zaslať ho na vyhodnotenie. Na druhej strane systému sú zazmluvnení slovenskí dermatológovia, ktorí na základe fotografie a opisu často dokážu poskytnúť rady či odporúčania, napríklad ohľadom voľnopredajných liekov alebo krémov. V prípade potreby môžu dermatológovia vystaviť e-recept. Ak však fotografia naznačuje vážnejší problém, odporúčajú osobnú návštevu špecialistu. Tento systém je veľmi užitočný, no čo sa týka znamienok, posúdiť ich iba z fotografie je náročné. Preto by mali byť vždy preverené osobne u dermatológa. Napriek tomu telemedicína umožňuje preventívne vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť niektoré problémy v počiatočnom štádiu.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, ni, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniel Tupý († 21), obžalovaný Adam Puškár
Vražda Daniela Tupého († 21): Obžalovaný Puškár podal NÁMIETKU! S touto zmenou nesúhlasil
O Honzu sa stará s láskou.
FotoVáš Tip
Honza nepodstúpil eutanáziu, keď zistil, že partnerka je tehotná: Maťka porodila!
Exposlanec Patrick Linhart mal dopravnú nehodu.
FOTO Exposlanec Patrick Linhart havaroval! „Dnes pri mne stáli všetci anjeli...“
Sanitka odváža zranené osoby po izraelskej leteckom útoku na libanonské hlavné mesto Bejrút.
Obavy šéfov diplomacií: Agresia Izraela proti Libanonu tlačí región k totálnej vojne!
Vodič po náraze do stromu pri Kľačne bojuje o život.
Foto
Vodič po náraze do stromu bojuje o život! Desivé zábery z nehody pri Kľačne
Na bazár Borisa naviedla Laura Vizváryová, ktorá tiež prihodila svoje luxusné kúsky.
Foto
Šokujúci bazár vo vile u Kollára: Rozpredáva Boris svoje veci?! Tomuto by ste neverili
NASA (ilustračná foto)
Štart kozmického letu musela NASA odložiť: Astronautom hrozilo riziko!
Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa po Vajanského nábreží v Bratislave.
Daždivé ráno na viacerých miestach Slovenska: Čo nás čaká nasledujúce dni? Cez víkend príde ZMENA!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA a bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump ZNOVA v strachu o svoj život: Tajné služby zistili, KTO ho ohrozuje!
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange.
Zakladateľ WikiLeaks Assange po prepustení z väznice: Prelomí mlčanie!
Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo školstva.
Aktualizované
Mrazivá kontrola Ficovej pošty: V obálke našli náboj! Kto premiérovi poslal list?
Roger Federer s manželkou Mirkou.
Foto
Prečo nedáva Mirka Federerová rozhovory? Renomovaný novinár prezradil dôvod