Fotografie a videá zverejnené japonskými používateľmi sociálnych sietí zachytávajú jedlá pripravené z vajec s úplne bielym žĺtkom, napríklad vajcia uvarené natvrdo alebo omelety. Spôsobuje ju použitie ryžovej kŕmnej zmesi namiesto kukuričnej zmesi, uvádza štúdia vedcov z Inštitútu pokročilých biovied na Univerzite Keio v Tokiu zverejnená v októbri 2020 žurnálom Food Chemistry.
"Vajcia z ryžovej zmesi majú inú vôňu a textúru ako obyčajné vajcia," uvádza štúdia. Bežné vajíčka sú podľa štúdie nielen bohatým zdrojom vitamínov B2, B12 a D, ale obsahujú aj rôzne minerály, napríklad vápnik a železo. Dodáva, že vajcia nosníc kŕmených ryžovou zmesou majú výrazne vyšší betaínu a uridín monofosfátu. Betaín podporuje trávenie a má aj protizápalové účinky, uridín monofosfát podporuje činnosť nervovej sústavy. Konzumácia vajec s bielym žĺtkom je bezpečná.
Farbu žĺtka ovplyvňuje prítomnosť rôznych farbív v strave nosníc, najčastejšie karotenoidov. Ich množstvo v strave sliepok určuje sýtosť farby žĺtka a jeho celkovú farbu od svetložltej cez sýtožltú, zlatú až po oranžovú, uvádza štúdia z roku 2011 vydaná v prvom zväzku publikácie Improving the Safety and Quality of Eggs and Egg Products. Jej výskedky potvrdzuje aj štúdia z roku 2020 vydaná v odbornom žurnále Animal Feed Science and Technology.