Príroda nám ponuka veľa možností, ktoré si v tomto uponáhľanom svete neuvedomujeme. Hľadáme spôsoby, ako vyriešiť zdravotné problémy rôznymi liekmi, ale zabúdame, že ten najlepší liek na veľa ťažkostí môže byť dostupný pre nás všetkých. Týmto liekom je reďkovka čierna.
Benefity čiernej reďkovky:
- Zlepšuje chuť do jedla, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav.
- Zlepšuje metabolické procesy v tele.
- Má imunostimulačný a posilňujúci účinok na naše telo.
- Čistí naše telo toxínov a nečistôt.
- Čistí pečeň a je schopná rozpúšťať žlčové kamene.
- Odstraňuje z tela cholesterol.
- Šťava z čiernej reďkovky podporuje hojenie vredov.
- Je to prírodné antibiotikum.
- Šťava tiež pomáha pri zápale priedušiek, kašli, je užitočná pre boj s parazitmi, s medom je výborným liekom na prechladnutie.
- Čistí cievy.
- Normalizuje funkciu čriev.
- Odvádza prebytočné tekutiny z tela a znižuje opuchy.
- Pomáha pri vykašliavaní.
- Čistá šťava sa používa ako pleťové mlieko, na obklady a masáže.
Ako si pripraviť sirup?
Z vrchnej časti reďkovky odrežeme malú časť a do dužiny vyrežeme dostatočne hlbokú jamku, do ktorej pridáme 2 polievkové lyžice medu. Reďkovku uložíme na tanier s trochou vody tak, aby sa v ňom neprevrátila (môžeme kvôli stabilite kúsok spodnej časti zarovnať) a postavíme tanier na parapetnú dosku. Za 4 hodiny máme hotový liečivý sirup - užíva sa po kávových lyžičkách 6x denne (deti po ½ kávovej lyžičky). Tento postup môžeme opakovať až 4 dni, potom už musíme použiť novú buľvu. Nebude to však potrebné, pretože tento liek nás vylieči za 2 dni z úporného kašľa, nádchy, chrípky a bronchitídy.
Šalát z čiernej reďkovky:
Potrebujeme:
- pár kusov čiernej reďkovky
- mrkvu
- čerstvú uhorku
- uvarené vajíčko
- cesnak
- kyslú smotanu
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Čiernu reďkovku, mrkvu a čerstvú uhorku si nahrubo nastrúhame na strúhadle. Pridáme cesnak, nakrájané vajíčko, kyslú smotanu, olivový olej, soľ a korenie. Necháme odstáť v chladničke a následne podávame.