Prieskum tiež odhalil postupný nárast počtu detí so stravovacími obmedzeniami. Zatiaľ čo v roku 2017 malo stravovacie obmedzenia deväť percent detí, v roku 2024 je to 13 percent. Polovica týchto detí trpí alergiou na laktózu, 20 percent má všeobecnú potravinovú alergiu alebo histamínovú intoleranciu a desať percent má alergiu na lepok.
"Tento projekt má význam nielen pre deti, ale aj pre rodičov, lebo získavajú spätnú väzbu o tom, čo robia svojim deťom, ako ich vedú k tomu, aby raňajkovali, ako vedú deti k tomu a či vôbec im dajú desiatu a skrátka, aby tomuto fenoménu, ktorým je zdravá výživa, venovali pozornosť," doplnil Ochaba.
Prieskum stravovacích návykov školopovinných detí a ich pohybových aktivít realizovala agentúra NMS v júni 2024 na vzorke 971 respondentov, ktorými boli rodičia žiakov vo veku osem až 11 rokov.