Žiadne igelitky a plastové vrecká
Mnohí hubári odrezávajú plodnice nad povrchom substrátu, čo sa nie vždy vypláca. Lepšie je vybrať ich celé a preštudovať ich priamo v teréne. „Ďalšou chybou je zber húb do plastových vreciek či igelitových tašiek. V takomto prostredí sa najmä v lete môžu huby zapariť a znehodnotiť, keďže tam môže dochádzať k rozkladu bielkovín a rýchlemu rozmnožovaniu baktérií tvoriacich nebezpečné toxíny,“ upozorňuje mykológ Ján Červenka.
Muchotrávka zelená
- Je smrteľne jedovatá huba, ktorú si hubári mýlia najčastejšie s pečiarkami a bedľami.
- Poznávacím znakom sú biele lupene, prsteň a kalich smrti.
- Prvé príznaky otravy sa prejavujú najskôr až po 6 až 24 hodinách od konzumácie, umieranie môže trvať 5 - 7 dní.
Hríb satanský
- Mýli sa najčastejšie s modrákom (hríb zrnitohlúbikový).
- Základným odlišovacím znakom je sfarbenie klobúka.
- Modrák má hnedé zafarbenie, pričom hríb satanský tento pigment nemá.
- V surovom stave sú však obe huby jedovaté, preto treba pri modrákoch dbať na dlhšiu tepelnú úpravu.
Muchotrávka tigrovaná
- Jej jed začína pôsobiť po 30 minútach až 4 hodinách.
- Najčastejšie sa zamieňa s muchotrávkou červenkastou, ktorá patrí k najľahšie stráviteľným hubám.
- Základným odlišovacím znakom je prsteň, tigrovaná ho má hladký.
- Naopak, muchotrávka červenkastá sa vyznačuje ryhovaným prsteňom.