Vaječné žĺtky
“Diétny kult príliš dlho vykresľoval vaječné žĺtky ako cholesterolové bomby, ktoré ti cez noc upchajú cievy,“ hovorí Sharp.
Jeden veľký vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, ale ako odborníčka poukazuje, „teraz vieme, že diétna forma cholesterolu v skutočnosti neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi.“
Podľa Harvardu najväčší vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, ktorý je ukazovateľom rizika srdcových ochorení a mozgovej príhody, nemá množstvo cholesterolu v strave, ale skôr tuky a sacharidy, ktoré konzumujeme.
Sharp hovorí, že vaječné žĺtky obsahujú dôležité živiny ako vitamín D a cholín, ktorý je dôležitý pre funkciu mozgu a nervovej sústavy. Obsahujú tiež až polovicu bielkovín z celého vajíčka.
»»» Pokračovanie článku na ďalšej strane! »»»