Názory na konzumáciu vajec sa u expertov na výživu líšia. Niektorí ich považujú za superpotravinu, iní ju zatracujú a považujú za zdroj nezdravých tukov. Doktorand z Harvardovej univerzity sa rozhodol pre experiment na sebe. Zjedol vyše 700 vajec mesačne a nechal si vyšetriť krv na cholesterol. Ten nezdravý (LDL) mu v krvi klesol o 18 percent.
Doktor Nick Norwitz zistil, že navzdory presvedčeniu mnohých odborníkov jeho hladina cholesterolu skutočne klesla. Napriek tomu, že denne zjedol 24 vajec.
Norwitz získal doktorát z metabolizmu ľudského mozgu na Oxfordskej univerzite a dokončuje si doktorát z medicíny na Harvardovej univerzite. „Predpokladal som, že konzumácia 720 vajec za jeden mesiac, čo samo o sebe predstavuje 133 200 mg cholesterolu, nezvýši hladinu cholesterolu. Konkrétne, že to nezvýši môj LDL cholesterol. A skutočne, nezvýšilo sa, ani o kúsok. Hoci sa môj príjem cholesterolu v potrave zvýšil viac než päťnásobne, môj LDL cholesterol v skutočnosti klesol,“ tvrdí Norwitz.