Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2024 00:00 | PR články
PR článok

Prečo je energetický certifikát kľúčový pre úspech modernej firmy?

Energetický certifikát je nevyhnutnou súčasťou modernej firemnej stratégie, a to nielen z hľadiska dodržiavania legislatívnych požiadaviek, ale aj ako kľúčový nástroj na zlepšenie firemnej efektivity, dlhodobej udržateľnosti a reputácie.

Čo je energetický certifikát a aký je jeho účel?
Energetický certifikát je dokument, ktorý hodnotí energetickú náročnosť budovy na základe spotreby energií. Vyjadruje, koľko energie je potrebnej na vykurovanie, chladenie, osvetlenie a celkovú prevádzku budovy. Tento dokument tiež umožňuje vlastníkom budov získať prehľad o tom, aká energeticky náročná je ich nehnuteľnosť a kde by sa dali dosiahnuť úspory.

Informácie o zaradení budovy do konkrétnej energetickej triedy a o množstve energie potrebnej na jej prevádzku poskytuje energetický štítok. V praxi ho možno rozpoznať podľa výraznej farebnej škály, ktorá určuje jednotlivé triedy energetickej efektívnosti budovy.

Kategorizácia energetických tried
Energetický certifikát prideľuje budove energetickú triedu na základe jej energetickej náročnosti, a to v rozsahu od triedy A, ktorá je najviac efektívna po najmenej efektívnu triedu G. Tieto triedy odrážajú, aké množstvo energie sa spotrebuje v danej budove na základe jej technického stavu, izolácie, typu vykurovania a ďalších faktorov.

Pozrime sa bližšie na to, čo znamenajú jednotlivé triedy:

  • Trieda A označuje, že je budova vysoko efektívna, čo môže priniesť výrazné úspory na energiách.
  • Trieda B a C znamenajú, že budova má relatívne dobré energetické vlastnosti, no s istými možnosťami na zlepšenie.
  • Triedy D až G predstavujú nehnuteľnosti s vysokou energetickou náročnosťou, ktoré si vyžadujú investície na zlepšenie efektívnosti.

 

Pre moderné firmy je vhodné získať budovu vo vyššej triede, pretože to môže znamenať nielen nižšie náklady na energie, ale aj vyššiu atraktivitu a reputáciu danej firmy.

Právne požiadavky na energetický certifikát
Ak ste vlastníkom budovy, máte zo zákona povinnosť dať si vypracovať energetický certifikát. Požiadavky na vydávanie energetických certifikátov sú na Slovensku upravené zákonom č. 555/2005 Z.z. o energetickej hospodárnosti budov, ktorý bol novelizovaný zákonom č. 90/2020 Z.z.

Podľa platnej slovenskej legislatívy platí povinnosť získať energetický certifikát pri:

  • kolaudácii nových budov,
  • významnej obnove budov, ako je napríklad výmena okien či zateplenie,
  • predaji alebo prenájme budovy (pri odovzdávaní nehnuteľnosti na nové užívanie musí byť novému vlastníkovi alebo nájomcovi predložený energetický certifikát),
  • ak sa platnosť pôvodného certifikátu blíži ku koncu, alebo sa skončila pred menej ako dvoma mesiacmi.

 

Výhody energetického certifikátu pre firmy
Energetický certifikát je pre modernú firmu dôležitý z viacerých dôvodov, ktoré ovplyvňujú nielen jej ekonomický úspech, ale aj dlhodobú udržateľnosť a reputáciu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je energetický certifikát kľúčový pre úspech modernej firmy:

Znižovanie prevádzkových nákladov
Energetický
certifikát poskytuje prehľad o energetickej účinnosti budov a zariadení. Poskytuje firmám detailný prehľad o spotrebe energií a umožňuje tiež identifikovať oblasti, kde je možné zefektívniť prevádzku. Na základe odporúčaní, ktoré poskytne energetický audit, môžu firmy investovať do modernizácie zariadení, zlepšenia izolácie budov, výmeny okien či zmeny spôsobu vykurovania, čo im prinesie výrazné úspory na energiách.

Zlepšenie firemnej reputácie
V súčasnosti, kedy zákazníci a investori kladú čoraz väčší dôraz na ekologické aspekty dôsledkov podnikania, môže energetický certifikát pozitívne ovplyvniť imidž firmy. Ak sa firma zaradí do vyšších tried, môže to byť ukazovateľom, že je firma zodpovedná a udržateľná, čo môže pritiahnuť nových zákazníkov a obchodných partnerov. Naopak, ak sa firma umiestni v nižších triedach, môže ísť o príležitosť zainvestovať do energeticky efektívnejších riešení.

Konkurenčná výhoda
Firma s energeticky efektívnymi budovami má výhodu na trhu. Okrem nižších nákladov na prevádzku môže tiež takáto firma poskytnúť nižšie ceny svojich služieb alebo produktov, čo v konečnom dôsledku zlepšuje jej konkurencieschopnosť.

Zvyšovanie komfortu zamestnancov
V neposlednom rade, firmy, ktoré využívajú energeticky efektívne budovy, často ponúkajú lepšie vnútorné podmienky, ako je napríklad kvalitnejší vzduch či lepšia regulácia teploty, čo prispieva k vyššej spokojnosti a produktivite zamestnancov. To môže zlepšiť pracovné prostredie a dlhodobo viesť k vyššej výkonnosti tímu.

Ako získať energetický certifikát pre vašu firmu?
Procesu získania energetického certifikátu zvyčajne predchádza energetický audit, ktorý realizuje špecializovaná firma. Ten posudzuje súčasné technické vlastnosti objektu a vyhodnocuje spotrebu energií, ktoré daná budova či objekt využíva na vykurovanie, výrobu teplej úžitkovej vody, osvetlenie, prevádzku systému vzduchotechniky a ostatných technológií.

Výsledkom energetického auditu je dokument, ktorý obsahuje zistenia o daných parametroch, ale aj návrhy na zníženie nákladov na energie a hodnotenie ekonomického prínosu realizácie navrhnutých opatrení z hľadiska ich investičnej náročnosti, ale aj návratnosti.

Pokiaľ ide o veľké firmy, tie majú zo zákona povinnosť vykonávať energetický audit každé štyri roky. Ide o firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 250 zamestnancov a majú ročný obrat vyšší ako 50 miliónov EUR alebo ich celková súvaha presahuje 43 miliónov EUR.

Kroky k získaniu energetického certifikátu:

  1. Kontaktujte certifikovanú spoločnosť, ktorá vám vykoná energetický audit.
  2. Nechajte si zmerať a vyhodnotiť energetickú efektívnosť budovy.
  3. Na základe odporúčaní, ak je to potrebné, investujte do modernizácií na zlepšenie energetickej triedy.
  4. Získajte energetický certifikát.

 

Energetický certifikát je kľúčovým prvkom pre úspech každej modernej firmy, pretože jej umožňuje optimalizovať prevádzkové náklady, zlepšovať environmentálnu zodpovednosť, ale tiež získať konkurenčnú výhodu. Zároveň pomáha pri budovaní dôvery medzi investormi, obchodnými partnermi a zákazníkmi, ktorí čoraz viac vyhľadávajú firmy orientované na udržateľnosť. Získanie energetického certifikátu preto nie je len otázkou splnenia noriem a právnych požiadaviek, ale aj strategickou investíciou do dlhodobého úspechu a rozvoja firmy v dynamickom globálnom prostredí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Portrait of stressed young woman.
Váš Tip
Odborníci radia, ako sa rozprávať s ľuďmi uvažujúcimi o samovražde: Tieto frázy im môžu ešte viac ublížiť!
Izrael podniká množstvo útokov na územie Libanonu.
Pri izraelskom útoku prišiel o život veliteľ Hamasu s celou rodinou: Akú dohru to môže mať?
5 detí skončilo po TikTok výzve v nemocnici (ilustračná fotografia).
Internetom sa šíri nebezpečná VÝZVA! 5 detí skončilo v českej nemocnici: Hrozné, čo prehltli
Herečke Kamile Magálovej (73) sa 21. septembra zrútil celý svet.
Foto
Neuveriteľná sila Magálovej: Len pár dní po smrti milovaného syna († 49) dokázala nepredstaviteľné
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne a liečiteľky Zany: VÁHY potrápia zdravotné problémy a VÁS čaká vytúžená pracovná ponuka!
Les (ilustračná fotografia).
Desivý nález počas prechádzky v lese: Keď sa pozreli lepšie, prešiel im mráz po chrbte! Okamžite volali políciu
Zuzana Dolinková oznámila odchod z kresla šéfky rezortu zdravotníctva.
Foto
Dolinková odstúpila: Obula sa aj do Kotlára! Kto ju nahradí a ako jej pôsobenie hodnotia odborníci?
(ilustračné foto)
Váš Tip
Vráble získajú niečo, čo im bude závidieť celé Slovensko: Takto sa vybavia proti nebezpečnému sršňovi
Kollár sa Abnerovi venuje naplno.
Boris Kollár chystá veľkolepý návrat do politiky: Toto sú jeho plány
V kuchyni používa netradičné pomôcky ako Petriho misky a infračervený teplomer.
Foto
Nová práca Richarda Sulíka: Influencer za sporákom! Budete pozerať, čo si za to pýta
Na klavíri hral iba 20 minút, no nádhernú improvizáciu videlo už pol milióna ľudí.
Foto
Nosič Marek dojal Tatry: Koncert na klavíri vo výške 2 250 m! Krásne VIDEO zo slovenských veľhôr vás dojme
Jeho imidž je roky nemenný.
Foto
Čerstvý 60-tnik Robo Grigorov: Na čo je najviac hrdý? Jeho NAJKRAJŠIU spomienku by ste nečakali