Výhrady gastroenterológov
S novými pravidlami však nesúhlasia mnohí pacienti. Výhrady má aj Slovenská gastroenterologická spoločnosť. „Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú kvôli svojej diagnóze na takéto potraviny odkázaní. Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín,“ vysvetľuje prezident SGS Tibor Hlavatý. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka.
Nová kategorizácia od 1. 10. 2024
Vznikli 2 podskupiny: potraviny a suroviny
10 kg
- pacient bude mesačne oprávnený na 10 kg dietetických surovín
1,9 kg
- a približne 1,9 kilogramu hotových potravín
- všetko spomínané hradí zdravotná poisťovňa
- prerozdelenie reflektuje snahu podporiť domácu prípravu jedál z čerstvých surovín
Ako to bolo doteraz
Pre dospelú osobu bol doteraz nárok na tieto množstvá v 5 skupinách:
10kg Skupina L2: Bezlepkové potravinové suroviny - základné múky, špeciálne múky, bezlepkové potravinové suroviny - doplnkové, pečivo a chlieb.
0,5 kg Skupina L3: Bezlepkové potravinové suroviny - špeciálne, iné (krupica).
2kg Skupina L4: Bezlepkové potraviny - cestoviny.
6ks Skupina L5: Bezlepkové potraviny, doplnkové.
4ks Skupina L11: Bezlepkové potraviny doplnkové, polotovar.