Prínos pre ľudí so zápchou
Napriek týmto zisteniam bol vplyv medu na širšie zlepšenie zdravia čriev minimálny pravdepodobne preto, že účastníci štúdie už mali normálne zdravie tráviaceho traktu. „U jedincov s tráviacimi problémami, ako je napríklad zápcha, by mohol byť prínos medu výraznejší,“ predpokladá Holscher.
Budúci výskum by mohol tieto potenciálne výhody ďalej skúmať. Amanda Sauced, MS, RDN, z Kalifornskej štátnej univerzity v Long Beach tiež chváli med ako chuťový doplnok, ktorý môže jogurt urobiť atraktívnejším. „Med nielen zvýrazňuje chuť, ale poskytuje aj vlastné výživové výhody, ako sú draslík a fenoly, ktorých vplyv na črevný mikrobión sa skúma,“ tvrdí.
Je však nevyhnutné konzumovať med s mierou. Ako forma pridaného cukru môže nadmerný príjem prispieť k nárastu hmotnosti a zvýšiť kardiovaskulárne riziko. Výživové smernice pre Američanov odporúčajú udržať pridané cukry pod 10 % denného kalorického príjmu. Keďže jedna polievková lyžica medu obsahuje približne 64 kalórií z cukru, je rozumné starostlivo riadiť svoju dennú spotrebu cukru.