Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Špeciálny projekt

Svetový deň zvierat: Juraj Bača pomohol s dobrovoľníkmi z Mars útulku Tuláčik

4. októbra si pripomíname Svetový deň zvierat, ktorý vyzýva k zlepšeniu životných podmienok všetkých zvierat, aj psíkov z útulkov. Pravidelným návštevníkom a pomocníkom útulkov je aj herec Juraj Bača. Spolu so spolupracovníkmi spoločnosti MARS nedávno navštívil aj útulok Tuláčik v Brezne a spolu sa im podarilo za jedno dopoludnie vyvenčiť všetkých psíkov, čo sa stalo prvýkrát v histórii útulku.

Útulky sú plné psíkov, ktoré čakajú na svoj druhý domov. Ak si však psíka domov zobrať nemôžete, ale chcete pomôcť, najväčšou pomocou je pre mnohé práve venčenie. Rovnako v septembri spravili aj Juraj Bača a spolupracovníci spoločnosti MARS. „V našom útulku chceme, aby sa každý pes počas dňa dostal z útulku na prechádzku, a keďže ich máme okolo 200, sme za takúto pomoc najvďačnejší,“ hovorí Janka Kokavcová, zakladateľka útulku Tuláčik v Brezne. Ak však máte priestor a čas na vlastného psíka, správne vybraté plemeno, veľkosť a vyhovujúca povaha psa vám môžu ušetriť veľa komplikácií.

Otvoriť galériu
Zdroj: MARS

Šteňa alebo dospelák?

Kľúčové je porovnať potreby psíka s vašimi možnosťami. Pre starších ľudí sa obvykle odporúčajú dospelé psy, ktoré sú predvídateľnejšie čo do veľkosti, temperamentu a energie. Ak uvažujete o šteňati, nezabudnite si zistiť priemernú dĺžku života plemena, aby ste vedeli, aký veľký záväzok na seba beriete. Odpovedzte si aj na otázku, o aké veľké plemeno sa dokážete postarať a či máte okolo seba ľudí, ktorí vám pomôžu, keď nebudete doma. Zvážte aj váš životný štýl. Ak žijete v meste, plemená s vysokými nárokmi na pohyb nemusia byť tou najlepšou voľbou.

Z útulku či z chovnej stanice?

Ak už máte vybraný typ psa a riešite, odkiaľ si psíka zobrať, obráťte sa na najbližší útulok alebo oficiálneho chovateľa. „Kým rodokmeň vám dáva určitú predstavu, čo sa týka budúceho vzhľadu a temperamentu, adopcia psa z útulku môže byť rovnako obohacujúca. Najdôležitejšie je vyhnúť sa nelicencovaným chovateľom a neetickým predajcom,“ hovorí psia trénerka Jana Bučilová.

Otvoriť galériu
Zdroj: MARS

Na veľkosti nezáleží

V súvislosti s výberom a chovom psov stále pretrvávajú aj niektoré zastaralé názory. Napríklad, že do bytu patrí skôr malý pes. Veľkosť psa ale nie je tým rozhodujúcim faktorom, či bude v byte spokojný. Ďalším z rozšírenejších mýtov je, že malý pes automaticky znamená menej náročnú starostlivosť.

„Aj veľký pes môže byť v byte šťastný – stačí, aby sa mu majiteľ venoval a poskytol mu dostatok pohybu a pozornosti. Naopak, pes s veľkou záhradou, ale bez dostatočného kontaktu a starostlivosti, sa môže cítiť opustene. Nezáleží na veľkosti psa, ale na tom, koľko lásky a starostlivosti mu venujete, " vysvetľuje Jana Bučilová.

Nepodceňte začiatky

Noví majitelia psov musia často investovať čas do prípravy a výcviku, aby pomohli svojmu domácemu miláčikovi získať pozitívne návyky. Tým, že si zistíte čo najviac informácií o danom plemene a zaistíte vášmu novému prírastku dôsledný výcvik, povediete svoje šteňa k tomu, aby sa v rôznych situáciách dobre správalo. „Správnym vzdelaním, obetavosťou a trpezlivosťou môžete svojho psa naučiť prospievať a bezproblémovo sa prispôsobiť,” hovorí Jana Bučilová.

 3 základné pravidlá pre úspešný tréning

  1. Kľúčom je dôslednosť: Rovnako ako je dôslednosť kľúčová pri výchove detí, je dôležitá aj pri výcviku psov. Ak chcete psovi pomôcť pochopiť a dodržiavať pravidlá, stanovte jasné zásady a držte sa ich. Tým vytvoríte stabilné prostredie a podporíte pozitívne správanie.
  2. Priebežné školenia: Efektívny tréning vyžaduje pravidelný nácvik a trpezlivosť. Nastavte realistické očakávania a zaviažte sa k sústavnému tréningu. Tento prístup pomáha psovi učiť sa povely postupne a buduje pevné základy správneho správania.
  3. Pozitívne posilňovanie: Sústreďte sa na jemné vedenie psa, nie na trestanie. Prispôsobte výcvik potrebám a povahe svojho psa a zdôraznite pozitívne posilňovanie, aby ste podporili žiaduce správanie. Táto metóda podporuje podporné prostredie pre učenie a posilňuje vaše puto so psom.

Otvoriť galériu
Zdroj: MARS

Lepší svet pre zvieratá

„Naši spolupracovníci sa aktívne podieľajú na podpore útulkov a pri príležitosti Svetového dňa zvierat v nich tento rok organizujeme po celej strednej Európe akcie za účasti viac ako 80 spolupracovníkov firmy Mars,” hovorí Roland Marton, senior portfólio manažér značky Pedigree, Mars pre strednú Európu. Na Slovensku 20 kolegov pomohlo práve útulku Tuláčik v Brezne. Okrem pomoci s venčením priniesli dobrovoľníci z Marsu aj takmer 1,5 tony krmiva Pedigree a darovací poukaz na 5000 €.  

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Krymský most
Naliehavá výzva Ukrajiny: Zbúrajte Krymský most! Rusko reagovalo výsmechom
Poplach na železničnej stanici na Slovensku: Vo vlaku nahlásili podozrivý predmet! Doprava je obmedzená
David vzal život 14 ľudom.
Foto
PRAVDA o vrahovi z univerzity v Prahe: PRVÝKRÁT strieľal po vlastnej sestre! Znepokojivé detaily o jeho živote
Je viac ako otázne, či Weiss ešte niekedy oblečie belasý dres.
Foto
Fyzioterapeut Slovana o Weissovi ml.: Takto je na tom Vladko zdravotne!
Cinkota by rád splodil ďalšieho potomka, jeho manželka mu však povedala rázne nie!
Túži Dušan Cinkota po ďalšom dieťati? Prekvapivá reakcia manželky a POCHYBNOSTI o rodičovste!
V Senici plánujú vybudovať atletický areál so 400-metrovým bežeckým oválom.
FotoVáš Tip
V SENICI plánujú vybudovať niečo veľké: Nadšenci ŠPORTU sa majú na čo tešiť!
Foto
Šimon Nemec má v Prahe zvýšenú motiváciu: V hľadisku bude mať špeciálnu podporu!
Americký prezident Joe Biden.
Dôjde k totálnej VOJNE?! Nejasné slová Bidena: Myslím si, že...
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Desivé slová Kim Čong-una: Ak sa stane TOTO, bez váhania zaútočia! Spomenul aj...
Ilustračné foto
Rozsiahly POŽIAR v Rusku: Plamene zachvátili palivové nádrže! Na mieste je mnoho hasičov
(ilustračné foto)
Loď plná ľudí sa prevrátila a POTOPILA: Hlásia množstvo obetí! Stačilo málo a boli by v prístave
Dmitrij Medvedev.
Foto
Medvedev sa vyhráža členskej krajine NATO: JADROVÉ zbrane?! Hrôza, čo tvrdí