Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 15:50 | Správy

Situácia je neudržateľná: Hrozia Slovensku problémy v zásobovaní vodou?

Mestá a obce dlhodobo apelujú na potrebu investícií, ktoré by zabezpečili udržateľný rozvoj vodárenských sietí.

Zásadným krokom je práve obnova existujúcich sietí. TASR o tom informovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré bude žiadať zmeny vo vyhláške Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

"Od roku 2003 boli štátne investície prioritizované do rozvoja verejných kanalizácií v aglomeráciách nad 2000 ekvivalentných obyvateľov, zatiaľ čo obnova vodovodných sietí bola vykonávaná prevažne len v prípade havárií a porúch. Tento prístup viedol k zhoršovaniu kvality infraštruktúry, ktorá už dosiahla koniec svojej životnosti," tvrdí predseda ZMOS-u Jozef Božik.

ZMOS preto bude žiadať nevyhnutné zmeny vo vyhláške, ktorou sa ustanovuje regulácia cien v regulovaných odvetviach vodného hospodárstva, aby zohľadňovala potreby vodárenských spoločností a zabezpečila financovanie plánovanej obnovy rozdelenej do desiatich rokov. Fixná zložka ceny by mala podľa združenia pokrývať aspoň základné prevádzkové náklady na údržbu odberných miest. Vodárenské spoločnosti by tak mali dostatočné zdroje na nevyhnutné investície do obnovy sietí.

"Súčasná situácia je neudržateľná. Naše vodovodné siete sú na konci svojej životnosti a bez zodpovedajúcich investícií do ich obnovy riskujeme vážne problémy v zásobovaní vodou. Vyhláška musí zohľadňovať nielen prevádzkové náklady, ale aj potrebu systematickej obnovy sietí," povedal Božik.

ZMOS považuje za nevyhnutné, aby sa majetok vodárenských spoločností precenil. Vyhláška to musí zahrnúť s cieľom zvýšiť hodnotu majetku týchto spoločností. "Toto precenenie by malo byť plne zahrnuté do ceny, aby sa zabezpečil primeraný zisk spoločností a umožnil primeraný percentuálny nárast ceny. Len tak bude možné vytvoriť podmienky pre efektívne hospodárenie a dlhodobé plánovanie investícií, ktoré sú nevyhnutné na obnovu vodovodných sietí," priblížil Božik.

Združenie zároveň apeluje, aby sa do vyhlášky zahrnuli osobné náklady zamestnancov do oprávnených nákladov. Tým sa zabezpečí, že nedôjde k stagnácii platov až do roku 2027 a zabráni sa odlivu odborníkov z vodárenského sektora.

Vyhláška musí podľa ZMOS zohľadňovať nutnosť vytvárania finančnej rezervy na plánovanú obnovu v časovom horizonte desiatich rokov v súlade so zákonom. Združenie tiež bude presadzovať, aby vyhláška rešpektovala závery Správy z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR vo vybraných vodárenských spoločnostiach.

Zmeny v regulácii cien môžu podľa ZMOS viesť k zvyšovaniu poplatkov za vodné a stočné, ale zdôrazňuje, že toto opatrenie je nevyhnutné. Vodárenské spoločnosti navrhujú postupné navyšovanie rozložené do viacerých rokov, aby sa výrazne nezaťažili rozpočty domácností. "Zvýšenie poplatkov je jednou z mála ciest, ako zabezpečiť, že sa s vodou bude nakladať ako s neoceniteľným prírodným zdrojom, ktorým je," vyhlásil Božik.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Futbalový tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší.
Foto
Tréner Weiss vypenil na novinára: Krátka hádka a potom nasledovalo toto
Miro v SuperStar z roku 2009
Pikantná nová práca strapatého SuperStaristu: Miro Šmajda je odborník na ženskú nahotu!
Hegerová († 89) nás nečakane opustila koncom marca.
Prasklo TAJOMSTVO legendárnej českej speváčky: Ukončila svoj život sama?!
Spevák patrí k najhranejším interpretom.
Foto
Adam Ďurica si po SuperStar musel na úspech počkať: V štúdiu sa stali magické veci...
Na snímke uprostred Jurij Medveděv (Slovan), vpravo Lazar Stojsavljevič a vľabo brankár Matúš Sláviček (obaja Trenčín).
Foto
Vylúčený brankár Trenčína po zápase na Tehelnom poli: Toto si fanúšikovia Slovana mohli odpustiť!
(ilustračné foto)
Do začiatku týždňa konečne vkročíme suchou nohou: Čo nás čaká?
Na stavbe sa už usilovne pracuje.
Váš Tip
Lyžovačka dostane tohto roku nový rozmer? Aha, čo otvoria v Bachledovej doline!
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Po tragédii v Hybe žiada Huliak striktné a radikálne riešenie: V otázke medveďa zasadne krízový štáb
(ilustr. foto)
Novinár sa snažil upáliť na znak podpory Palestínčanov: Tieto slová sprevádzali hrôzostrašný čin
Od zamestnávateľa dostanete zhruba o 8 eur mesačne viac.
Reštaurácie sa obávajú svojej existencie: Ďalšie zvyšovanie cien by už nemuseli prežiť
Maroš Baňas ako Kubko
Foto
Kubko z Oteckov poriadne vyrástol: Spoznáte ho ešte? Už je z neho mladý muž!
Hlava štátu vyjadrila obdiv účastníkom maratónskeho behu.
Foto
Košický maratón oslavuje sté výročie: Peter Pellegrini prišiel podporiť bežcov a predniesť dôležité posolstvo