Stúpnu výrobné náklady
Cenotvorba pri hydine vyzerá zložito. Čerstvá hydina - chladené kuracie mäso bude patriť medzi základné potraviny s 5 % DPH, avšak mrazené si kúpite až s 19 % DPH. Hoci má znížená sadzba DPH na vybrané potraviny klesnúť, chovatelia a spracovatelia hydiny predpokladajú, že opatrenia vyplývajúce z konsolidačného balíka spôsobia nárast výrobných nákladov živej hydiny, hydinového mäsa a vajec.
„Zvýšené výrobné náklady bude treba následne premietnuť do našich odbytových cien. Je otázne, ako sa to prejaví v cenách služieb a ďalších tovarov, ktoré nám dodávajú dodávatelia,“ povedal Molnár pre Nový Čas s tým, že nevie teraz povedať, či potraviny po znížení DPH budú na pultoch obchodov skutočne lacnejšie: „Všetko závisí od toho, akým spôsobom stúpnu výrobné náklady a ako sa nám prejavia ceny vstupných surovín.“
Vraví, že ceny kuracieho mäsa a vajec tento rok v porovnaní s predvlaňajškom a vlaňajškom mierne klesli z dôvodu toho, že dole išli výrobné náklady. „Teraz je viac-menej vývoj našich odbytových cien na ustálenej úrovni.“ Čoskoro sa však situácia môže úplne zmeniť.