Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Za hydinu a vajíčka si priplatíme! Prečo ceny pôjdu hore, keď sa DPH zníži?

Varujú pred zdražovaním! Konzumenti vajec a kuracieho mäsa si od nového roku zrejme siahnu hlbšie do peňaženky. Nepríjemnú správu priniesla Únia hydinárov Slovenska.

Boj o vajíčka

Šéf Únie hydinárov Slovenska ďalej nesúhlasí s tým, že vajcia opätovne nezaradili medzi základné potraviny, a to napriek tomu, že vo všetkých okolitých štátoch je to opačne. „Preto pultové ceny vajec sú pre spotrebiteľov v týchto krajinách nižšie ako ceny vajec v Slovenskej republike. K nezaradeniu vajec medzi vybrané potraviny sme zaslali náš nesúhlas na štátne orgány a počas tohto týždňa je plánované rokovanie s výrobcami potravín,“ dodal Molnár. Podotýka, že ľudia vajíčka používajú prakticky každý deň, napríklad pri varení rozličných pokrmov.

Očakávam nárast

Otvoriť galériu

Ladislav Birčák, Novogal a.s., Dvory nad Žitavou

Klesne cena hydiny po zavedení nižšej DPH na potraviny?

Nepredpokladám, že by cena napokon klesla. Osobne si myslím, že cena ostane na takej istej úrovni, ako je teraz, prípadne očakávam ešte možný nárast. Zaznamenávame aj nárast daní. Aj u právnických osôb pribúdajú poplatky vrátane transakčnej dane.

Čo ďalšie môže ovplyvniť cenu?

Jedna vec môže ovplyvniť cenu hydiny smerom nahor, a to, aká bude úroda kukurice. Ak porastie cena kukurice, nielen u nás, ale v rámci Európy, a hlavne aj na Ukrajine, pôjde cena hydiny hore. Ten rozdiel v DPH z 10 na 5 % - to nejako môžeme „ukočírovať“. Ale čo sa týka krmiva, to je najvyššia položka, až 60 percent výrobných nákladov na 1kg hydinového živého mäsa.

Prečo sa vajcia nedostali medzi základné potraviny s 5 % DPH?

Lebo žijeme na Slovensku! Už tretíkrát sa nedostali medzi základné potraviny. Hoci všetky okolité štáty to tak majú. DPH bude až 19 %. Konzumujeme ich predsa na dennej báze, či už nepriamo v obrovskom množstve výrobkov, alebo už len pri obyčajnom obaľovanom rezni! Momentálne sa predajná cena pohybuje od 12 do 14 centov bez DPH za kus. Tipujem, že by sa to mohlo zastabilizovať okolo 15 centov za kus, čiže to vychádza asi na 2,39 eura za 10 vajec. Tie z podstielky budú zhruba o 20 percent drahšie a voľný výbeh ešte o ďalších 20 percent. Tie najdrahšie pôjdu nad tri eurá. Pokiaľ ide o mäso, pri mrazenej hydine bude 19 % DPH a pri čerstvej 5 % DPH. Je to trocha zvláštne, že čerstvá hydina bude lacnejšia ako mrazená. Bitúnky budú chcieť predávať len v čerstvom stave. Mrazená hydina bude podľa mňa väčšinou dovozová. Na rozdiel od hydiny v čerstvom stave, ktorú už zahraničnú nekúpite, okrem tej z Ukrajiny, a tá bude určite lacnejšia ako naša. Tam totiž výrobná hodnota energií nestúpa. Takisto platy sú tam úplne iné.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pp, db, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


České polícia (Ilustračné foto).
V Česku zadržali muža, ktorého hľadala aj FBI: Príde vám zle, čo robil
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku po návrate z Ruska  pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024.
Situácia na Ukrajine nevyzerá dobre: Rusko hlási správy, ktoré nepotešia!
Separ si podľa svojich slov splnil svoj detský sen.
Foto
Separ sa pochválil luxusným Lamborghini, potom chytil NERVY: Drsný ODKAZ Slovákom!
KĽDR poslala do Južnej Kórey ďalšie balóny, opäť zrejme nesú odpadky.
Nenormálne, čo si KĽDR dovoľuje: Do Južnej Kórey vypustila balóny plné... Fuj!
Dhaulágirí chcú dosiahnuť severozápadným hrebeňom.
Päť ruských horolezcov tragicky zahynulo: Z toho, čo sa stalo, naskakujú zimomriavky
Bez AdBlue prejde motor do núdzového režimu a napokon sa nebude dať už vôbec naštartovať.
Foto
Dieselové autá potrebujú pomoc: Spotreba AdBlue vás prekvapí! Ako to zvládnuť?
Slafkovský naložil slovenskému hokeju: Rodinkárstvo, známosti a strach hovoriť!
(ilustračné foto)
V Rusku sa dejú hrozné veci: Aktivistka si vypočula rozsudok a potom... Strašné!
Príslušník záchranných zložiek zasahuje počas požiaru horiacej elektrickej rozvodne, ktorú zasiahlo ruské bombardovanie v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v pondelok 2. septembra 2024.
Veľká evakuácia! Ukrajina nabrala odvahu: Aha, čo deje na Kryme
Na kombosnímke britský počítačový vedec Geoffrey Hinton (vpravo), ktorý skúma neurónové siete používané v umelej inteligencii a americký vedec John Hopfield.
Nobelova cena za fyziku je odovzdaná: Získali ju títo vedci! Obdivuhodné, čo vynašli
Šéf hokejového klubu v Liptovskom Mikuláši Róbert Ľupták
Šéf mikulášskeho hokeja Ľupták o kauze šoféra: Nevedel som, že je opitý!
Manželia tvoria pár 25 rokov.
FotoVáš Tip
Puškárová zverejnila prekvapivú fotku: Švajda, ako ho nepoznáte! Puknete od závisti