Aj v pečive, syroch či koreniach je soľ
Možno vás to prekvapí, no potravina nemusí vôbec chutiť slano, aby obsahovala soľ. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme jej mali prijať maximálne 5 g za deň. Lenže toľko môže obsahovať sendvič, ktorý zjeme na desiatu. Bežné je, že za deň skonzumujeme aj 12 gramov soli.
Mnohí ľudia si v presvedčení, že budú zdravší, nedosoľujú jedlo. Varenie a dosoľovanie však predstavuje iba 10 percent denného príjmu sodíka. Naopak, až tri štvrtiny soli v našom jedálničku pochádza z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza.
To neznamená, že sa ich musíme navždy zriecť, dôležité je nemať ich na tanieri pričasto. Nadmerná konzumácia soli môže byť životu nebezpečná. Často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Dobrým tipom, ako znížiť jej obsah na tanieri, je variť si doma. Na dochucovanie môžeme použiť čerstvé bylinky a kvalitné korenie. A máme ešte jeden dobrý tip - čerstvé potraviny a celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.
Aké menu pripravil známy moderátor na párty?
Občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru, ale aj kopa zábavy s Oliverom Oswaldom, vás čaká v najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive. Veď kto vie o tejto téme viac, než jeden z najúspešnejších predajcov potravín u nás? Odborné poradenstvo pod červenou strechou zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský. Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdete na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.
Náš mozog tuky potrebuje
Každý, kto už niekedy v živote riešil tesnejšie nohavice, určite vie, že tuk síce robí jedlo chutným, no rád sa ukladá na tých najnevhodnejších miestach. O to viac, ak sme sa v minulosti trápili diétami a tukom sa striktne vyhýbali. Napriek odporúčaniam odborníkov, túto chybu urobí aspoň raz v živote takmer každý.
Tuky, vrátane cholesterolu, sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Nedostatok tuku v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäte, koncentrácie a zhoršeným sústredením. Denný odporúčaný príjem by však nemal presiahnuť 300 mg, v opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.
Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Nenasýtené mastné kyseliny v olivovom alebo repkovom oleji, semienka a orechy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky. S orechmi to ale netreba preháňať, denná dávka pre ženy predstavuje približne 7 kusov mandlí, pre muža okolo 11. Prirodzene, tých nesolených. Kvalitné zdroje tukov nájdeme aj v mliečnych výrobkoch, vajíčkach a najmä v rybách. Tie sa odporúčajú pridávať na tanier častejšie než len na Vianoce.
Sacharidy na lepšiu náladu a spánok
Hoci sú často označované za úhlavného nepriateľa chudnutia, bez nich nemáme dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Za deň by sme mali prijať až 50 % energie práve z nich. Dostatok sacharidov nám pomáha nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máme v práci náročný deň. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.
Ak vás táto téma zaujíma, nezabudnite sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíte sa a zároveň získate praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.