Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 00:00 | PR články
PR článok

Chceli by ste byť zdravší? Túto chybu nerobte

Bez tukov, cukrov a soli naše telo nedokáže správne pracovať, spracovávať vitamíny ani regenerovať. Ak chceme žiť zdravšie, mali by sme poznať ich kvalitné zdroje, a tiež vedieť, koľko ich potrebujeme.

Aj v pečive, syroch či koreniach je soľ

Možno vás to prekvapí, no potravina nemusí vôbec chutiť slano, aby obsahovala soľ. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by sme jej mali prijať maximálne 5 g za deň. Lenže toľko môže obsahovať sendvič, ktorý zjeme na desiatu. Bežné je, že za deň skonzumujeme aj 12 gramov soli.

Mnohí ľudia si v presvedčení, že budú zdravší, nedosoľujú jedlo. Varenie a dosoľovanie však predstavuje iba 10 percent denného príjmu sodíka. Naopak, až tri štvrtiny soli v našom jedálničku pochádza z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza.

To neznamená, že sa ich musíme navždy zriecť, dôležité je nemať ich na tanieri pričasto. Nadmerná konzumácia soli môže byť životu nebezpečná. Často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Dobrým tipom, ako znížiť jej obsah na tanieri, je variť si doma. Na dochucovanie môžeme použiť čerstvé bylinky a kvalitné korenie. A máme ešte jeden dobrý tip - čerstvé potraviny a celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.

Otvoriť galériu

Aké menu pripravil známy moderátor na párty?

Občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru, ale aj kopa zábavy s Oliverom Oswaldom, vás čaká v najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive. Veď kto vie o tejto téme viac, než jeden z najúspešnejších predajcov potravín u nás? Odborné poradenstvo pod červenou strechou zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský. Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdete na youtube a webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.

https://youtu.be/U2FQenSRERM

Náš mozog tuky potrebuje

Každý, kto už niekedy v živote riešil tesnejšie nohavice, určite vie, že tuk síce robí jedlo chutným, no rád sa ukladá na tých najnevhodnejších miestach. O to viac, ak sme sa v minulosti trápili diétami a tukom sa striktne vyhýbali. Napriek odporúčaniam odborníkov, túto chybu urobí aspoň raz v živote takmer každý.

Tuky, vrátane cholesterolu, sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Nedostatok tuku v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäte, koncentrácie a zhoršeným sústredením. Denný odporúčaný príjem by však nemal presiahnuť 300 mg, v opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.

Samozrejme, nie všetky tuky sú rovnaké. Nenasýtené mastné kyseliny v olivovom alebo repkovom oleji, semienka a orechy obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové účinky. S orechmi to ale netreba preháňať, denná dávka pre ženy predstavuje približne 7 kusov mandlí, pre muža okolo 11. Prirodzene, tých nesolených. Kvalitné zdroje tukov nájdeme aj v mliečnych výrobkoch, vajíčkach a najmä v rybách. Tie sa odporúčajú pridávať na tanier častejšie než len na Vianoce.

Otvoriť galériu

Sacharidy na lepšiu náladu a spánok

Hoci sú často označované za úhlavného nepriateľa chudnutia, bez nich nemáme dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Za deň by sme mali prijať až 50 % energie práve z nich. Dostatok sacharidov nám pomáha nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máme v práci náročný deň. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.

Ak vás táto téma zaujíma, nezabudnite sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíte sa a zároveň získate praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Plívová-Šimková sa počas svojej režisérskej kariéry venovala hlavne filmom pre deti.
Zomrela režisérka Věra Plívová-Šimková († 90): Na jej nezabudnuteľných snímkach ste vyrastali aj vy
Podľa Muska je návrat rakety symbolom žiarivej budúcnosti.
Foto
Nadšený Elon Musk: Risk sa vyplatil, úspech firmy SpaceX! Veľký posun pre vesmírnu dopravu?
(ilustračná foto)
Európska únia uvalila sankcie na krajinu: Vedú kroky Moldavska k destabilizácii?
Denisa Saková tvrdí, že sa snažia zabezpečiť dostupný plyn aj elektrinu.
Ministerka hospodárstva o pomoci samosprávam: Na energetickú efektívnosť verejných budov pôjdu milióny
Ilustračná fotografia.
Obrovská tragédia: Niekdajší hokejový talent (†29) mal byť zastrelený svojim manželom!
Odštartovala sonda Europa Clipper, ktorá bude skúmať Jupiterov mesiac Európa.
Foto
Dočkali sa! Odštartovala sonda Europa Clipper: Úžasné, čo je jej úlohou
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I.
Čína vyzvala Izrael, Irán a ďalších blízkovýchodných hráčov na opatrnosť
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Prvá misia svojho druhu: Čína odprezentovala horninu z odvrátenej strany Mesiaca
Dawn Sturgessová zomrela v júli 2018.
Otvorili prípad NOVIČOK! Začali vypočúvať v kauze smrti Dawn Sturgessovej († 44): Čo sa stalo?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Rusi sa už piaty deň pokúšajú prelomiť ukrajinskú obranu: Zelenskyj na plné ústa, ako to tam vyzerá?
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump a jeho demokratická protikandidátka Kamala Harrisová.
Trump nechutne naložil Harrisovej: Chce ju poslať na TESTY! Čítajte, čo o nej povedal
(ilustračné foto)
Vodiči, ak sa chystáte ísť týmto smerom, rozmyslite si to: Polícia uzavrela cestu!