Predchádzajúci výskum dokázal, že pravidelné striedme pitie kávy alebo čaju dokáže redukovať zápaly. Štúdie tiež preukázali, že pitie týchto nápojov môže posilňovať hematoencefalickú bariéru. Oba tieto faktory vedci v minulosti spojili s redukciou rizika vzniku demencie, píše portál Medical Xpress.
Výskumníci z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia v Číne sa rozhodli zistiť, či existuje priame spojenie medzi pitím nápojov s obsahom kofeínu a demenciou. Výsledky svojho výskumu zverejnili v septembri v odbornom žurnále Nature Scientific Reports.
Čínski vedci skúmali údaje z databázy UK Biobank, ktorá zhromaždila zdravotnícke údaje od viac než 500.000 osôb. Výskumníci však v štúdii využili údaje "len" 453.513 osôb z databázy a aplikovali na ne Coxov model proporcionálnych rizík (Coxovu regresiu).