Vedci hľadali spojenia medzi pravidelnou konzumáciou kávy alebo čaju a znížením rizika vzniku demencie. Zohľadňovali aj ďalšie faktory s potenciálom ovplyvniť výsledky, napríklad prítomnosť srdcového ochorenia alebo iné zdravotné problémy vrátane vysokého krvného tlaku.
Analýza zistila, že u ľudí s hypertenziou hrozilo vyššie riziko vzniku demencie ako u ľudí s normálnymi hodnotami krvného tlaku. Štúdie zároveň uvádza, že ľudí s hypertenziou, ktorí denne vypijú pol až jednu šálku kávy alebo štyri až päť šálok čaju, ohrozuje nižšie riziko vzniku demencie ako ľudí, ktorí kávu ani čaj nepijú.
Podľa vedcov záleží i na druhu konzumovanej kávy – najprospešnejšia bola káva z čerstvo pomletých zŕn, uvádza portál Medical Xpress.
Autori štúdie predpokladajú, že pokles rizika vzniku demencie u konzumentov kofeínových nápojov trpiacich hypertenziou možno pripísať na vrub redukcie zápalov. Upozorňujú však, že štúdia hľadala korelácie a že na pochopenie spojenia medzi konzumáciou kofeínu pacientmi s hypertenziou a vznikom demencie je potrebný ďalší výskum.