Zlepšenie pamäti a kognitívnych funkcií
Výskum publikovaný v časopise Nutrients poukazuje na pozitívny vzťah medzi konzumáciou vajec a zlepšením pamäti a výkonných funkcií u žien. Napriek protichodným správam o vplyve cholesterolu v strave na kognitívne zdravie viedla túto štúdiu doktorka Donna Kritz-Silverstein z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Snažila sa objasniť tieto rozpory skúmaním konzumácie vajec počas štyroch rokov u seniorov.
V štúdii sa analyzovali údaje od 890 osôb, ktoré boli súčasťou štúdie Rancho Bernardo a mali viac ako 55 rokov. V rokoch 1988 až 1991 sa u účastníkov zaznamenávalo množstvo skonzumovaných vajec a vykonávali sa kognitívne testy na posúdenie schopností, ako je jazyk, pozornosť a mentálna flexibilita. Sledovanie v rokoch 1992 až 1996 následne ukázalo zaujímavé výsledky.
Zatiaľ čo 14 % mužov a 16,5 % žien uviedlo, že nikdy nejedli vajcia, približne 7 % mužov a 4 % žien jedlo vajcia viac ako päťkrát týždenne. Zaujímavé je, že u žien, ktoré jedli vajcia často, sa menej zhoršilo skóre plynulosti - ukazovateľ sémantickej pamäti a výkonných funkcií. U žien každé zvýšenie kategórie konzumácie vajec korelovalo so znížením pravdepodobnosti poklesu kognitívnych schopností o 0,1. U tých, ktoré konzumovali vajcia veľmi často, došlo počas štyroch rokov k výrazne menšiemu poklesu.