Pozor na obmedzenia štúdie
Napriek týmto sľubným zisteniam môže byť zovšeobecnenie štúdie obmedzené vzhľadom na homogenitu účastníkov, ktorí boli väčšinou dobre vzdelaní, bieli a mali prístup k zdravotnej starostlivosti. Ako obmedzenia sa tiež uvádzajú spoliehanie sa na údaje získané na základe vlastného hlásenia a absencia skúmania biologických mechanizmov prínosu vajec. Je známe, že živiny vo vajciach, ako sú bielkoviny, cholín a karotenoidy, podporujú zdravie mozgu, čo by mohlo čiastočne vysvetliť pozorované prínosy.
Pomôcť môžu aj iné potraviny
Okrem vajec odborníci na výživu, ako napríklad Amy Davis, zdôrazňujú kognitívne účinky potravín bohatých na antioxidanty, ako sú bobuľovité ovocie, špenát a orechy, ktoré bojujú proti zápalom a oxidačnému stresu. Diéty MIND a DASH sú tiež uznávané pre svoj potenciál spomaliť pokles kognitívnych funkcií.
Celkovo sa zdá, že hoci vajcia prinášajú významné kognitívne výhody najmä pre ženy, rozhodujúcim faktorom zostáva vyvážený a pestrý výber stravy. Ako výstižne radí dietologička Lindsay Malone, pri prevencii kognitívneho úpadku sa nespoliehajte len na jednu potravinu alebo prístup. Namiesto toho sa zamerajte na vyváženú stravu, aby ste dlhodobo podporovali zdravie mozgu.