Karfiolová s karí a lososom
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 veľký karfiol
- 1 cibuľu
- 300 g lososa bez kože
- 1 lyžicu mandľových lupienkov
- korenie karí, rímsku rascu
- 125 ml zeleninového vývaru
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 lyžicu škrobovej múčky
- 1 limetu
- soľ, mleté čierne korenie, cukor
- olej
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút
Postup:
Karfiol natrhajte na ružičky. Hlúbik nakrájate na malé kocky. Cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Rybu opláchnite, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky. Mandľové lupienky opečte dozlatista vo veľkom hrnci. Vyberte, pridajte do hrnca olej a rozhorúčte. Pridajte rybu a zo všetkých strán opekajte 2 - 3 minúty. Osoľte, okoreňte, vyberte a odložte bokom. Do výpeku pridajte cibuľu a opečte dosklovita. Posypte 1 a pol lyžičkou karí a lyžičkou rasce. Krátko poduste. Zalejte vývarom a pridajte karfiol. Varte 15 - 18 minút. Asi štvrtinu karfiolových ružičiek vyberte a dajte bokom. Polievku rozmixujte a zahustite jogurtom vymiešaným dohladka so škrobovou múčkou. Opäť priveďte do varu a varte asi 3 minúty. Pridajte odložený karfiol aj lososa, prehrejte a dochuťte 3 - 4 lyžicami limetovej šťavy, soľou, korením a štipkou cukru. Polievku podávajte posypanú mandľovými lupienkami a nastrúhanou limetovou kôrou.