Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 00:00 | PR články
PR článok

Ušetrite tisíce: Prečo je teraz ideálny čas na kúpu nehnuteľnosti pred avizovaným zvýšením DPH

Vyššia sadzba DPH od budúceho roka sa prejaví nielen pri kúpe bytu, ale aj vo vyšších cenách zariadenia

V aktuálnom ekonomickom prostredí, kde je každé percento zľavy vítané, sa naskytá jedinečná príležitosť pre tých, ktorí uvažujú o kúpe nehnuteľnosti. Avizované zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 na 23 % od budúceho roka totiž znamená, že ideálny čas na nákup nehnuteľnosti je práve teraz. Ušetriť 3 % totiž môžete nielen na kúpnej cene, ale, ak investujete do už dokončeného a skolaudovaného bytu, výrazne lacnejšie vás vyjde aj jeho zariadenie. Pri nových nehnuteľnostiach to môže znamenať úsporu aj niekoľko tisíc eur, v prémiovom segmente môže ísť dokonca až o desaťtisíce.

Ohlásené zvýšenie základnej sadzby DPH o 3 % sa priamo prejaví na cenách nehnuteľností, pretože developeri budú musieť započítať vyššiu DPH do svojich konečných cien. To znamená, že kupujúci už na budúci rok zaplatia za rovnakú nehnuteľnosť viac ako dnes.

Pre kupujúcich to znamená, že by mali zvážiť kúpu bytu čo najskôr, pretože aktuálne majú možnosť ušetriť na nižšej sadzbe DPH. V podstate si tým zabezpečia „zľavu“ vo výške rozdielu DPH, čo je pri väčších investíciách, ako sú nehnuteľnosti, významná úspora,“ vysvetľuje finančný riaditeľ developerskej spoločnosti Lucron Lukáš Dlugoš.

Rast cien sa však netýka iba samotnej kúpy bytu. S 3% zvýšením DPH budú totiž drahšie aj nábytok, stavebné materiály, dekorácie a, čo je tiež nezanedbateľné, aj služby spojené so zariaďovaním bytu (napr. stolárske, maliarske alebo montážne práce). Pri zariaďovaní bytu ide často o desaťtisíce eur, takže aj niekoľkopercentné zvýšenie DPH môže predstavovať významnú sumu.

Ak si klient kúpi už dokončený byt a začne so zariaďovaním teraz, môže výrazne ušetriť najmä pri väčších nákupoch alebo rozsiahlejších úpravách. Naviac, výdavky si môže lepšie rozložiť v čase a vybrať si kvalitnejšie vybavenie alebo materiály bez tlaku z vyšších cien. Preto je rozumné využiť aktuálne ceny a začať s nákupmi alebo zariaďovaním bytu ešte v tomto roku.

Táto príležitosť je však zaujímavá aj pre ľudí, ktorých vysnívaná nehnuteľnosť sa práve začala predávať alebo je ešte vo výstavbe. „Zvýšená sadzba DPH sa bude uplatňovať podľa toho, kedy bude platba uhradená, a nie podľa dátumu odovzdania bytu do užívania. Teda všetky splátky alebo úhrady časti kúpnej ceny, ktoré budú zaplatené ešte v tomto roku, sa bude vzťahovať aktuálna 20% sadzba DPH. A v budúcnosti už klienti nebudú musieť kvôli zmenenej legislatíve na tieto uhradené časti kúpnych cien nič doplácať. Spolu so špeciálnym úročením predčasných platieb, ktoré v Lucrone ponúkame, tak vzniká pre klienta výrazná úspora, resp. zaujímavá investičná príležitosť,“ hovorí Lukáš Dlugoš.

Moderné bývanie v petržalskom Neste môžete mať hneď

Pre tých, ktorí hľadajú moderné bývanie s vysokým štandardom a chcú kupovať hneď, predstavuje nová štvrť Nesto od developera Lucron vynikajúcu príležitosť. Byty v tejto štvrti sú už dostavané a skolaudované, čo znamená, že noví vlastníci sa môžu okamžite nasťahovať a ušetriť nielen pri kúpe, ale aj pri zariaďovaní.

Otvoriť galériu

Nesto je moderná štvrť, ktorá spája prvky mestského života s blízkosťou prírody, čo z nej robí atraktívnu voľbu pre rodiny aj jednotlivcov. Vďaka rozšíreným možnostiam financovania a aktuálnej možnej úspore 3 % na DPH sa tieto nehnuteľnosti stávajú ešte dostupnejšími.

Štvrť ponúka všetky výhody moderného bývania, vrátane kvalitnej infraštruktúry, dostatočnej zelene a dostupnosti služieb. Prvá etapa pod názvom Na námestí je už skolaudovaná a do Nesta sa pomaly sťahujú prví obyvatelia. Voľných je ešte 34 1- až 5-izbových bytov s rôznymi výmerami a dispozíciami, ktoré sú pripravené k okamžitému nasťahovaniu sa.

Vydrica ponúka zaujímavú investičnú príležitosť v prémiovom segmente

Ohlásené zvýšenie sadzby DPH vytvára ešte zaujímavejšiu investičnú príležitosť v prémiovom segmente. Naviac, ak je možné okamžite začať so zariaďovaním. Takúto možnosť ponúka autentická mestská štvrť Vydrica, kde sa kolaudácia prvej etapy očakáva každým dňom. 

Okrem dizajnu budov a premyslených dispozícií si architekti dali záležať aj na koncepčnom riešení verejných priestorov. Dôraz kládli tiež na technické riešenia, ktoré obyvateľom zabezpečia komfort bývania aj v lokalite plnej života.

Malý počet bytov v unikátnej lokalite a architektonická kvalita projektu robia z kúpy bytu vo Vydrici stabilnú investíciu, ktorej hodnota bude časom rásť. Navyše, Vydrica ponúka aj možnosť zariadenia nehnuteľnosti na kľúč v cene bytu a službu profesionálneho prenájmu FitOut&Rent, pričom obe služby je možné využiť aj samostatne. A keďže je v súčasnosti parkovacie miesto v Bratislave cennou komoditou, pri vybraných bytoch s väčšími výmerami majú teraz klienti možnosť získať parkovacie státie v garáži v cene bytu.

Otvoriť galériu

V ponuke Vydrice je široký výber bytov rôznych rozmerov a dispozícií, v ktorých cene je kompletné zariadenie na kľúč od profesionálnych interiérových architektov a realizácia od spoľahlivých dodávateľov. Vďaka službe FitOut klient ušetrí peniaze a minimálne 2 až 3 mesiace času, ktoré by strávil výberom vhodného architekta, spoľahlivého zhotoviteľa a v neposlednom rade zháňaním nábytku, materiálov, doplnkov a spotrebičov. A vďaka tomu môže stihnúť kúpu aj kompletné zariadenie bytu ešte v tomto roku, teda pred zvýšením DPH.

Nezmeškajte túto príležitosť a využite aktuálnu výhodu na trhu s nehnuteľnosťami ešte dnes.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave
(ilustračné foto)
V Iraku zhabali obrovské množstvo tabletiek captagonu: Neuveriteľné, v čom ich pašovali
Obvinená učiteľka výtvarnej výchovy Jennifer Massey.
Obrovský šok! Polícia prichytila ženu s maloletým chlapcom: Preboha, veď je to jej žiak...
(ilustračná foto)
Maskované osoby vtrhli do rektorátu univerzity v Berlíne: Keď prišla polícia, dali sa na útek
(ilustračné foto)
Držte si klobúky, časť Slovenska potrápi silný vietor: Výstraha platí pre viacero okresov