Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Pellegrini na stretnutí prezidentov: Diskutovali aj o rozšírení EÚ! Aha, čo povedal

Prezident SR Peter Pellegrini rokoval v piatok v poľskom Krakove s ďalšími desiatimi prezidentmi krajín Európskej únie v rámci skupiny Arraiolos. Zhodli sa na potrebe rozširovania Únie, pomoci Ukrajine a ukončenia vojny. Diskutovali aj o vzťahoch medzi EÚ a USA.

Bulharský prezident Rumen Radev skonštatoval, že lídri diskutovali o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú budúcnosti Európy. Za prioritu číslo jeden považuje priniesť mier celému svetadielu. Na vojny a dosiahnutie mieru poukázala aj prezidentka Grécka Katerina Sakellaropulosová. Rusko ako agresor musí podľa estónskeho prezidenta Alara Karisa zaplatiť za škody, ktoré spôsobilo.

Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová deklarovala, že Slovinsko bude naďalej pomáhať Ukrajine. Poukázala aj na transatlantické vzťahy medzi EÚ a USA. Nie je podľa nej dôležité, kto vyhrá najbližšie prezidentské voľby v Amerika, Európa sa musí rozprávať s každým víťazom. "Transatlantické partnerstvo zohráva osobitnú úlohu. Je kľúčové pre európsku bezpečnosť. Transatlantické väzby so Spojenými štátmi sú súčasťou dlhodobej bezpečnostnej politiky bez ohľadu na to, kto vyhrá voľby," doplnil Pellegrini.

Lídri v piatok rokovali v poľskom Krakove na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov. Tento rok samit hostil prezident Poľskej republiky Andrzej Duda. Za jedným rokovacím stolom sa stretli prezidenti Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska. Témy stretnutia súviseli aj s prioritami poľského predsedníctva v EÚ v prvom polroku 2025.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vpravo Lukáš Haraslín (Slovensko) a vľavo Alex Douglas (Švédsko) počas zápasu C-divízie Ligy národov Slovensko - Švédsko 11. októbra 2024 v Bratislave.
Slovensko - Švédsko ONLINE: Góóól, je vyrovnané!
Shiffrinová spravila radikálne rozhodnutie: Ťažké zranenie si vypýtalo svoju daň
Hračka Santu leží v troskách zničených obytných budov po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024.
Hizballáh chce poraziť Izrael: Sú otvorení aj mierovému úsiliu, slová o zastavení agresie
Na snímke obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024.
Kažimír znovu predstúpil pred súd: Dopustil sa vážneho trestného činu? Padlo TAKÉTO rozhodnutie!
Ilustračné foto
Okamihy hrôzy na sídlisku v Žiline: Zo štvrtého poschodia VYPADLO dievčatko!
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Berlíne 11. októbra 2024.
Foto
Blanár rokoval s nemeckou partnerkou Baerbockovou: Naše štáty sú intenzívne prepojené, tvrdí
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Foto
Hrdý Donald Trump prezradil NOVINKU: Ich rodina sa rozrastie! Ďalšie dieťatko je na ceste
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Litva podáva Ukrajine pomocnú ruku: Posielajú bojové drony! To nie je všetko, chcú pokračovať
(ilustračné foto)
Vodiči, pozor! Chystá sa veľká rekonštrukcia cesty: V TOMTO úseku zvýšte svoju opatrnosť
Baba Vanga († 84)
NAJDESIVEJŠIA predpoveď Baby Vangy pre rok 2025: Krok po kroku, ako má nastať KONIEC sveta!
Polícia v Spišskej Novej Vsi obvinila troch mužov z drogovej trestnej činnosti.
Foto
Na Spiši ODHALILI drogový gang: Tomáš, Ľubomír a Samuel si poriadne zavarili! Čo ukázala domová prehliadka?
Záchranný krížnik DGzRS Arkona a lode Centrálneho veliteľstva pre námorné mimoriadne situácie reagujú na požiar nemeckého tankera Annika v Baltskom mori 11. októbra 2024.
Nemecký tanker s vykurovacím olejom je v PLAMEŇOCH: Plavidlo musia odtiahnuť