Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Včera 23:48 | Správy | Zahraničné správy

K našim bratom sa po 400 rokoch vrátil ich klenot: Vzácny meč mal v rukách držať samotný vojvodca!

Do Česka sa po 400 rokoch dočasne vrátil údajný meč známeho husitského vojvodcu Jána Žižku z Trocnova a Kalicha. Za prísnych bezpečnostných opatrení ho dopravili zo Švédska pri príležitosti 600. výročia Žižkovej smrti. V Prahe a tiež na iných miestach ČR sa od piatka konajú spomienkové udalosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Údajný Žižkov meč bol doteraz uložený v depozitároch švédskeho kráľovského zámku Skokloster, kde sa nachádzajú aj ďalšie vzácne predmety, ktoré si Švédi priviezli v období tridsaťročnej vojny v rokoch 1618 – 1648. Do Betlehemskej kaplnky v Prahe, kde bude od piatka do pondelka vystavený, ho podľa servera iDNES.cz dopravili pracovníci bezpečnostnej agentúry.

Počas celého času jeho vystavenia ho bude strážiť ochranka, ale aj švédsky kurátor. Spolu s mečom budú môcť ľudia v Betlehemskej kaplnke v pražskom Starom Meste vidieť aj údajnú časť Žižkovej lebky nazývanú čáslavská kalva.

Vystavovaný meč však podľa českých historikov nemá s husitským vojvodcom zrejme nič spoločné. To si podľa webu iDNES.cz myslia aj švédski historici, ktorí tvrdia, že nepochádza z počiatku 14. storočia, ale je minimálne o 100 rokov mladší. Podľa cirkvi je však podstatná symbolika a nie to, či je meč pravý.

Slávnosti spojené so 600. výročím Žižkovej smrti sa v hlavnom meste ČR začali v piatok bohoslužbou v Betlehemskej kaplnke. Večer bude nasledovať vernisáž výstavy údajného Žižkovho meča. Akcie pripomínajúce výročie smrti významného husitského vojvodcu budú pokračovať aj počas víkendu.

Ján Žižka z Trocnova a Kalicha bol český husitský vojvodca, ktorý je pokladaný za otca husitskej vojnovej doktríny. Podľa historikov bol geniálnym vojenským stratégom, o čom svedčí aj to, že žiadnu z bitiek, ktoré viedol, neprehral.

Server ČT24 podotkol, že pohľady naňho sa v priebehu rokov menili, pričom v minulosti bol oveľa viac glorifikovaný než dnes. Historici poukazujú na to, že jeho vojenské dobývanie bolo plné krutostí, drancovania či vypaľovania miest. Na druhej strane dodávajú, že jeho osobu je nutné vnímať v kontexte vtedajšej doby a neposudzovať ju na základe dnešných noriem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Slovenska rozdáva pokyny našim reprezentantom.
Slovensko - Švédsko ONLINE: Zápas dvoch odlišných polčasov
Shiffrinová spravila radikálne rozhodnutie: Ťažké zranenie si vypýtalo svoju daň
Hračka Santu leží v troskách zničených obytných budov po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024.
Hizballáh chce poraziť Izrael: Sú otvorení aj mierovému úsiliu, slová o zastavení agresie
Na snímke obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024.
Kažimír znovu predstúpil pred súd: Dopustil sa vážneho trestného činu? Padlo TAKÉTO rozhodnutie!
Pohľad na kláštor v Kalavryte.
Senior († 67) si chcel v Grécku odfotiť stíhačky NATO: Po chvíli bol mŕtvy!
Ilustračné foto
Okamihy hrôzy na sídlisku v Žiline: Zo štvrtého poschodia VYPADLO dievčatko!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vojenské cvičenia Japonska s USA pobúrili Rusko: VAROVNÉ slová, hovoria o protiopatreniach
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Berlíne 11. októbra 2024.
Foto
Blanár rokoval s nemeckou partnerkou Baerbockovou: Naše štáty sú intenzívne prepojené, tvrdí
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Foto
Hrdý Donald Trump prezradil NOVINKU: Ich rodina sa rozrastie! Ďalšie dieťatko je na ceste
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Litva podáva Ukrajine pomocnú ruku: Posielajú bojové drony! To nie je všetko, chcú pokračovať
(ilustračné foto)
Vodiči, pozor! Chystá sa veľká rekonštrukcia cesty: V TOMTO úseku zvýšte svoju opatrnosť
Baba Vanga († 84)
NAJDESIVEJŠIA predpoveď Baby Vangy pre rok 2025: Krok po kroku, ako má nastať KONIEC sveta!