Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Izraeli zazneli sirény: Počas sviatku naň zaútočil Hizballáh

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) uviedol, že počas dňa sa na severe a v centrálnej časti Izraela niekoľkokrát rozzvučali sirény varujúce pred raketovým útokom z Libanonu.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení zverejnenom podvečer, po skončení sviatku Jom kipur, doplnila, že jej jednotky počas sviatočného víkendu zabili v Pásme Gazy a v Libanone "desiatky nepriateľských bojovníkov", pričom podnikli približne 280 útokov.

Viac ako 200 z týchto útokov sa odohralo v Libanone, kde izraelskí vojaci zasiahli aj podzemnú infraštruktúru, v ktorej Hizballáh skladoval zbrane. Tieto objekty sa nachádzajú pozdĺž hranice so Sýriou.

Medzičasom libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelské útoky na dve dediny - jednu severne od Bejrútu a druhú ležiacu južne od hlavného mesta - pripravili o život najmenej deväť ľudí.

Ministerstvo spresnilo, že terčom útoku bola väčšinovo šiitmi obývaná dedina Majsara ležiaca v prevažne kresťanskej horskej oblasti severne od Bejrútu. O život tam prišlo päť ľudí a ďalších 14 ich bolo zranených. Štyri obete a 14 zranených si vyžiadal izraelský útok na dedinu Bardžá aš-Šúf ležiacu južne od hlavného mesta.


Pokiaľ ide o vojenskú operáciu izraelskej armády v palestínskom Pásme Gazy, vojaci pokračovali v bojoch s príslušníkmi hnutia Hamas v meste Džabalíja, kde izraelská armáda nedávno obnovila svoju pozemnú ofenzívu, aby zabránila Hamasu zabránila preskupiť sa na severe enklávy.

Izraelská armáda spresnila, že v Džabalíji zabila viac ako 20 bojovníkov Hamasu a niekoľko ďalších aj v centre mesta Gazy a v Rafahu na juhu palestínskej enklávy.

Raketové útoky Hizballáhu na Izrael si vyžiadali troch zranených. Ide o osoby, ktoré utrpeli zranenie pod vplyvom tlakovej vlny po výbuchu rakety v Západnej Galilei. Ďalších 12 ľudí bolo zranených, keď utekali do prístreškov počas raketových útokov, dodala záchranná služba Červená Dávidova hviezda (Magen David Adom - MDA).

Ďalšie zranenia, ktoré MDA uviedla vo svojej správe, sa týkali bezprostredne slávenia Dňa zmierenia. Šlo o kolapsy súvisiace s pôstom a dehydratáciou, alebo o zranenia pri športovaní či pri dopravných nehodách.

Deň zmierenia je najväčší židovský sviatok sprevádzaný 25hodinovým prísnym pôstom a intenzívnymi modlitbami za odpustenie hriechov. Súčasťou rituálu je trúbenie na baraní roh šofar.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hysterický záchvat tenisovej hviezdy: TOTO kričal rozhodcovi priamo do tváre!
(ilustračné foto).
V noci na Slovensku poriadne prituhne: V týchto krajoch treba počítať s vetrom
(ilustračné foto).
Nepokoje na francúzskom ostrove Martinik: Veľvyslanectvo SR v Paríži varuje
(ilustr. foto)
Hrôzostrašné čísla zo Žilinského kraja: Toľkoto motocyklistov zahynulo tento rok na cestách
Lisa Marie Presleyová († 54) napísala vo svojich posmrtne vydaných memoároch o búrlivom vzťahu a manželstve s Michaelom Jacksonom († 50).
Foto
TAJOMSTVO kráľa popu je vonku! Presleyová († 54) v memoároch odhalila VŠETKO
Mladá mamička bojuje o život.
Váš Tip
Príbeh mladej mamičky zburcoval ľudí, dojatý Roman: Pomoc pre Viki spojila celé Slovensko!
Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Foto
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu!
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
Veliteľ NATO vyslovil to, čoho sa všetci báli: TOTO hrozí! Nebude vám všetko jedno
The flag of Russia pinned on the map. Horizontal orientation. Macro photography.
Kvíz
Pamätáte si ešte ruštinu? Týchto 10 základných slov musíte vedieť! Predveďte sa
Talentovaná slovenská tenistka Renáta Jamrichová.
Foto
Fantastická Jamrichová: Po skvelom výkone si v Bratislave zahrá premiérové finále!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA na halloweenskom večierku! Hlásia obeť a množstvo zranených
Prezident: Útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť, vráťme sa k rešpektu
Dva roky od útoku na Zámockej ulici: Prezident prehovoril! Silné slová