Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Je Trump transparentný? Harrisová hovorí, čo by mal urobiť

Prezidentská kandidátka demokratov Kamala Harrisová v sobotu uviedla, že pokiaľ jej republikánsky protikandidát Donald Trump nezverejní svoje zdravotné záznamy, prejaví tým nedostatok transparentnosti.

Podrobná správa o Harrisovej zdravotnom stave sa sprístupnila s jej súhlasom už v sobotu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Podľa mňa je zrejmé, že jeho tím prinajmenšom nechce, aby Američania vedeli všetko o tom, kým je," povedala Harrisová reportérom na adresu Trumpa.

Zdravotný stav viceprezidentky USA je pritom výborný a je schopná vykonávať funkciu prezidenta USA, uvádza lekárska správa, v ktorej Harrisovej ošetrujúci lekár Joshua R. Simmons zhrnul jej anamnézu.

Podľa lekárskej správy má Harrisová sezónne alergie, pre ktoré už tri roky podstupuje imunoterapiu na zmiernenie príznakov. Je krátkozraká, a preto nosí kontaktné šošovky. Pravidelne užíva vitamín D3, ktorý podporuje fixáciu vápnika v kostiach.

Viceprezidentka Harrisová má napriek svojmu nabitému programu aktívny a zdravý životný štýl vrátane denných aeróbnych cvičení, píše sa ďalej v správe. Podľa lekára pacientka prijíma veľmi zdravú stravu a nefajčí. Alkohol pije "len príležitostne a s mierou".

Harrisovej posledné fyzické vyšetrenie a rutinné vyšetrenie krvi z apríla nevyvolali podľa doktora žiadne dôvody na obavy. "Má fyzickú a duševnú odolnosť potrebnú na úspešné vykonávanie povinností prezidenta, šéfa exekutívy a najvyššieho veliteľa," konštatuje sa v Simmonsovej správe.

Agentúra AP vo svojej správe konštatovala, že zverejnenie tejto správy o zdravotnom stave má za cieľ poukázať na kontrast medzi 59-ročnou demokratickou nominantkou a jej 78-ročným republikánskym rivalom Donaldom Trumpom, ktorý by sa mohol stať najstarším človekom zvoleným do funkcie prezidenta USA.

Trump pritom zverejňuje o svojom zdravotnom stave relatívne málo podrobných informácií, a inak tomu nebolo ani po júlovom atentáte, pri ktorom mal poranené ucho.

Hovorca Trumpovho štábu Steven Cheung vo vyhlásení uviedol, že exprezident dobrovoľne zverejnil aktualizované zdravotné údaje od svojho osobného lekára, ako aj podrobné správy od doktora Ronnyho Jacksona, ktorý ho liečil po prvom pokuse o atentát. "Všetci dospeli k záveru, že je (Trump) v perfektnom zdravotnom stave na to, aby sa stal najvyšším veliteľom," dodal Cheung.

V roku 2015, keď bol Trump zvolený za prezidenta USA, odmietol zverejniť akékoľvek podrobné informácie o svojom zdravotnom stave. Verejnosť sa musela uspokojiť s niekoľkými riadkami od jeho ošetrujúceho lekára, ktorý ubezpečoval, že Trump "bude najzdravším človekom, aký bol kedy zvolený za prezidenta".

V novembri 2023 Trump zverejnil na sociálnych sieťach list, v ktorom jeho lekár Bruce Aronwald uviedol, že Trumpov celkový zdravotný stav je vynikajúci. "Jeho fyzické testy boli v norme a jeho kognitívne testy výnimočné," napísal Aronwald. V zverejnenom liste však neuviedol žiadne podrobnosti na podporu svojich tvrdení: ani Trumpovu hmotnosť, krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi alebo výsledky akýchkoľvek testov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda v okrese Trebišov si vyžiadala troch zranených.
Foto
Dopravná nehoda v okrese Trebišov: Na mieste sa zranili traja ľudia
Strom Robina Hooda, anglicky Sycamore Gap Tree
Váš Tip
Získal takmer 2300 hlasov: TOTO je slovenský strom roka 2024!
(ilustr. foto)
Slováci čoraz menej stavajú drevostavby: Môže za to táto legislatíva
Ilustračné foto
Na Slovensko prichádza ochladenie: Začne sa to už dnes! Výstrahy pred MRAZOM, čaká sa aj SNEH
(ilustr. foto)
Konsolidačný balíček ovplyvní predvianočné nákupy: Dotkne sa takmer každého
Soňa Müllerová
Foto
Štýlová Soňa Müllerová: Módne kúsky na každú príležitosť! Inšpirujte sa jesenným či dovolenkovým outfitom
Štefan Tarkovič a Francesco Calzona
Tarkovič o Calzonovi: Oproti mne je vo výhode! Má ideálne podmienky
Bratislavskú poradňu navštívilo doteraz 234 klientov.
Ministerstvo plánuje aktualizovať informácie o dávkach z tretieho piliera: Čo sa zmení?
view of feet of sporty woman walking, copy space, unfocused view
Váš Tip
Krásne gesto: TAKTO pomôže výťažok z behu Skalicou deťom v núdzi
sudca Juraj Kliment
Disciplinárne konanie so sudcom Klimentom: Kedy bude pokračovať?
Mäsové guľky s mätovo - hráškovou omáčkou 
Chutné mäsové guľôčky ukrývajú samé dobré veci: Skúste tento voňavý recept, z vášho jedálnička už nezmizne!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Novela zákona o zdravotnej starostlivosti: Progresívne Slovensko chce posilniť právo osôb s ŤZP