Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 11:30 | Správy | Domáce správy

Slováci čoraz menej stavajú drevostavby: Môže za to táto legislatíva

Slovensko je vo výstavbe drevostavieb na chvoste moderného stavebníctva. V rozvoji bráni protipožiarna legislatíva, ktorá neumožňuje stavať drevostavby vyššie ako 12,5 metra.

Upozornil na to predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) Pavol Kukura. Stavby z moderných drevených materiálov sú pritom podľa neho aktuálne celosvetovým trendom, lebo vyhovujú požiadavkám kladeným na dnešnú architektúru a výstavbu, ktorými sú udržateľnosť, rýchlosť výstavby, prefabrikácia a modularita.

"Na Slovensku protipožiarna legislatíva neumožňuje stavať drevostavby vyššie ako 12,5 metra, čo nás radí na chvost moderného stavebníctva v tejto oblasti. Napriek veľkej snahe developerov investovať do drevostavieb, je pochopenie a podpora štátu pre zmenu protipožiarnej legislatívy minimálna," uviedol Kukura.

Podľa aktuálnych predpisov možno na Slovensku stavať budovy na báze dreva do výšky piatich nadzemných podlaží. Oproti zahraničiu je to podľa Kukuru výrazne menej. Dodal, že pre efektívne využitie pozemkov a typy budov vhodné na modulárnu a prefabrikovanú výstavbu je aktuálna legislatívou limitovaná výška budov nedostatočná.

"Drevostavby sú postavené rýchlejšie ako stavby z betónu a je im prirodzená presnosť a precíznosť výstavby, čo je obrovský rozdiel oproti ostatným spôsobom stavania. Vytvárajú zdravšie vnútorné prostredie ako iné konvenčné stavby a sú úložiskom uhlíka z atmosféry, čo takpovediac bez námahy rieši požiadavku uhlíkovej neutrality stavebníctva. Navyše sú aj energeticky úspornejšie," doplnil konateľ spoločnosti Kontrakting stavebné montáže Ivan Kolárik.

Doplnil, že aktuálnou témou je využitie dreva a drevených konštrukcií na výstavbu škôl. "Praje tomu typologická pripravenosť funkcie a aj aktuálne platné požiarne predpisy. Tri nadzemné podlažia sú z povahy funkcie školy ideálna podlažnosť. Zároveň je tu veľký priestor pre prefabrikáciu a čiastočne aj pre modularitu," dodal Kolárik.

Drevostavby boli témou série podujatí Týždňa zelených budov 2024, ktorý sa uskutočnil koncom septembra. Podujatie zorganizovalo SKGBC a diskutovalo sa na ňom o aktuálnych témach týkajúcich sa udržateľnosti, a to najmä ekologických, sociálnych a ekonomických aspektoch udržateľnej výstavby.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kristína Svarinská (34)
Foto
Svarinská už svojho priateľa netají: AHA, akí NAHODENÍ prišli na módnu šou Fashion LIVE!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izraelský premiér Netanjahu chystá niečo veľké: Výzva na okamžitú evakuáciu!
Emmanuel Macron.
Macron sa na verejnosti usmieva, no vo vnútri je frustrovaný: HANBÍM sa za nich!
Pohľad do domu speváčky Jadranky.
Speváčka Jadranka prežíva SMUTNÉ chvíle: Smrť jej veľkej LÁSKY! Lúčenie bolo ťažké
Na snímke pápež František.
Pápež prehovoril o vojne: Všetko je ilúzia, znamená porážku pre všetkých
Dlhotrvajúce príznaky by ste nemali podceňovať.
Cítite sa ZLE? Spozornite! 10 bežných PRÍZNAKOV, z ktorých sa môže vykľuť rakovina
Na festivale predstavili nový film Wolfs v podobných oblekoch.
Lásky hollywoodskych fešákov: Polovičky Clooneyho a Pitta na červenom koberci! Jedna krajšia ako druhá
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Horskí záchranári v akcii: Vo Vysokých Tatrách pomáhali mladému turistovi
 Na snímke vľavo hráč Slovana Zach Boychuk oslauje gól so spoluhráčmi, uprostred Colby Genoway a vpravo Martin Réway.
Bývalé hviezdy naložili Slovanu: Bratislava je najhoršia! Doteraz mi dlhujú peniaze
Na archívnej snímke z 28. októbra 2023 zľava izraelský premiér Benjamin Netanjahu, izraelský minister obrany Joav Galant a minister izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc.
Izraelský minister obrany obvinil Hizballáh: Podľa neho využívajú stanovištia misie OSN v Libanone ako krytie
Ilustračné foto
Na Slovensko prichádza ochladenie: Začne sa to už dnes! Výstrahy pred MRAZOM, čaká sa aj SNEH
(ilustr. foto)
Konsolidačný balíček ovplyvní predvianočné nákupy: Dotkne sa takmer každého