S príchodom jesene a ochladzovaním počasia sa dni skracujú, čo môže sťažovať vstávanie z postele a zvládanie pracovnej rutiny. Je dôležité venovať väčšiu pozornosť potrebám nášho tela, pretože zmena ročného obdobia ovplyvňuje naše zdravie, vrátane imunity a výživy. Aby ste si udržali energiu a posilnili imunitu, obohaťte svoju stravu o sezónne potraviny a dôležité vitamíny.
Podľa farmaceutky Lenky Čorbovej „niektoré vitamíny sa vzájomne podporujú pri tvorbe krvi, najmä vitamíny skupiny B, ako sú kyselina listová (B9), kyanokobalamín (B12) a pyridoxín (B6).“ Pri chudokrvnosti je preto vhodné doplniť si okrem železa aj tieto vitamíny. Zároveň je dôležité si uvedomiť, že niektoré vitamíny môžu zlepšiť vstrebávanie iných živín.
Ako variť zeleninu, aby nestratila vitamíny?
Napríklad dostatočný príjem vitamínu C, či už zo stravy alebo z doplnkov, môže zvýšiť vstrebávanie železa z rastlinnej stravy. Niet však potreby užívať vitamín C a železo súčasne. Sústreďte sa na svoje stravovacie návyky a doplňte energiu potrebnými živinami, aby ste sa dokázali prispôsobiť zmenám, ktoré jeseň prináša.
Ktoré vitamíny nekombinovať (výber)
Vitamíny A,D,E, K
- Ak užijete všetky vitamíny naraz, môže sa zhoršiť ich vstrebávanie.
- Je lepšie užívať vitamíny oddelene, s dvojhodinovým odstupom medzi dávkami.
- Vitamíny rozpustné v tukoch, ako A, D, E a K, potrebujú na spracovanie tráviace enzýmy a žlč.
- Tieto enzýmy a žlč pomáhajú spracovať aj tuky z potravy.
- Ak zjete veľa tukov spolu s vitamínmi, môže nastať „súťaž“ o tieto zdroje. To môže spôsobiť, že sa vitamíny nevstrebú správne.
- Ak sa vitamíny nevstrebú, telo ich nevyužije tak, ako by malo.
- Výnimkou sú vitamíny D3 a K2, ktoré sa odporúča užívať spolu. Spoločné užívanie týchto vitamínov zlepšuje ich účinok a vstrebávanie.