Sú drahé, no plytváme nimi
Plytvanie potravinami predstavuje ekologický a ekonomický problém; priemerný Slovák alebo Slovenka ročne vyhodí potraviny v hodnote 100 až 150 eur. Od 1. júla 2021 majú samosprávy na Slovensku povinnosť realizovať triedený zber kuchynského bioodpadu (KBO). Hlavným cieľom tohto opatrenia je minimalizovať (ideálne odstrániť) kuchynský bioodpad zo zmesového komunálneho odpadu, pretože jeho skládkovanie prispieva k znečisteniu a emisiám skleníkových plynov.
V roku 2021 pripadalo na obyvateľa Slovenska priemerne 99 kg potravinového odpadu, pričom domácnosti vytvorili až 67 % tohto odpadu, čo predstavuje 66 kg na osobu. Zvyšných 33 % odpadu pochádzalo z prvovýroby (4 %), potravinárskeho priemyslu (23 %), maloobchodu a distribúcie (3 %) a zo stravovacích zariadení (2 %).
5 faktov o potravinách na Slovensku:
- 20 % rodinného rozpočtu míňame na potraviny.
- 8. najdrahšie potraviny kupujeme v obchodoch v rámci EÚ a najdrahšie vo V4.
- 1,8 % vzrástli ceny potravín od januára do augusta 2024.
- 18 % domácností nemá každý druhý deň poriadny obed.
- 99 kg potravinového odpadu pripadá ročne na jedného obyvateľa, z toho 66 kg vytvoria domácnosti.