Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 00:00 | PR články
PR článok

Evidujeme vyše 500 žiadostí o zamestnanie, najväčší záujem majú predovšetkým mladí ľudia

Rozprávali sme sa s Pavlom Krokošom, výkonným riaditeľom spoločnosti GIB EnergyX

Naša fabrika bude jednou z najmodernejších v Európe, prácu dáme viac ako 1200 ľuďom z okolia Šurian.

  • Slovensko sa pripravuje na výstavbu jednej z najmodernejších fabrík v Európe. 
  • Gigafabrika prinesie stovky pracovných miest.
  • Prispeje k zvýšeniu zamestnanosti, stabilizácii rodín a celkovej kvalite života v regióne. Zároveň podporí miestnych podnikateľov, rozvoj školstva 
  • Po troch mesiacoch od ohlásenia projektu eviduje investor viac ako 500 žiadostí o zamestnanie, pričom veľký záujem prejavujú najmä mladí ľudia, ktorí v projekte vidia príležitosť na dobrý zárobok a kariérny rast. 

 

Slovensko bude mať novú gigafabriku. Prečo ste si na výstavbu vybrali práve Gotion?

Partnera na výstavbu gigafabriky sme hľadali viac ako dva roky. Gotion nás zaujala svojou víziou, inovatívnym prístupom a silným portfóliom zákazníckeho dopytu. Spoločnosť je podporovaná aj nemeckým koncernom Volkswagen, ktorý vlastní 25 % podiel, čo nám poskytuje istotu v oblasti štandardov a regulácií. Gotion sa ukázal ako ideálny partner, orientovaný na udržateľnosť a vysokú kvalitu. Po spojení síl sme začali hľadať vhodnú lokalitu na výstavbu fabriky v Európe.

Prečo ste sa rozhodli pre Šurany na Slovensku?

Slovensko spočiatku nebolo na prvých priečkach nášho výberu. Hodnotili sme viac ako desať lokalít v šiestich krajinách, pričom niektoré ponúkali lacnejšiu pracovnú silu a nižšie náklady. Detailná analýza však ukázala, že Slovensko a Šurany sú pre nás najlepšou voľbou. Rozhodujúca bola kvalitná infraštruktúra a stabilný prístup k energiám. Priemyselný park v Šuranoch má možnosť pripojenia na vysokovýkonný zdroj energie (400 kilovoltov), čo nám zabezpečí spoľahlivý prísun energie. Zároveň budeme využívať technickú vodu z rieky Nitra, čo znamená, že nebudeme zaťažovať podzemné zdroje.

Mnohí ľudia majú z príchodu novej fabriky obavy. Aj preto ste s nimi chceli verejne diskutovať a predstaviť im investičný zámer. Splnila diskusia svoj účel a upokojila domácich?

Diskusiu sme zorganizovali dobrovoľne s dobrým úmyslom, aby sme odpovedali na otázky a obavy občanov. Reakcie boli a sú však väčšinou emocionálne a subjektívne, čo často prehlušilo odborné fakty a argumenty, ktoré sme predkladali.

Stretnutie s občanmi bohužiaľ ukázalo, aká je súčasná spoločenská klíma – plná nedôvery, agresivity a neschopnosti viesť konštruktívny dialóg.

Rešpektujeme názory občanov a zohľadňujeme ich pri ďalšom zlepšovaní projektu. Hoci táto diskusia nebola konštruktívna, neodradilo nás to a pokračujeme v aktívnej komunikácii.

Takže pokračujete a plánujete ďalšie stretnutia?

Stretnutia a rokovania prebiehajú pravidelne, pokračujeme v konštruktívnom dialógu. Ak ale niekto tvrdí, že niečo obchádzame, mal by sa naozaj zamyslieť. Každý, kto niekedy staval čo i len záhradnú chatku, vie, že dnes nepostavíte bez povolenia nič.

Tvrdenia o obchádzaní zákonov sú neodôvodnené a nepodložené. V súčasnom regulačnom prostredí je nemysliteľné realizovať akýkoľvek stavebný projekt bez príslušných povolení, čo platí o to viac pre našu spoločnosť.

Bez splnenia všetkých zákonných a regulačných požiadaviek by realizácia projektu nebola možná. Zaviazali sme k zodpovednému prístupu a dôslednému dodržiavaniu environmentálnych noriem. A to dodržujeme.

Aký vplyv bude mať baterkáreň na zamestnancov v regióne, kde je len 3 % nezamestnanosť?

Vplyv bude jednoznačne pozitívny. Aj keď má región nízku nezamestnanosť, vidíme to ako príležitosť na rekvalifikáciu a pritiahnutie nových ľudí, vrátane mladých, ktorí vnímajú modernú technológiu a atraktívny zárobok ako motiváciu pre kariérny rast.

Našou prioritou je zamestnávať slovenských občanov a podporiť návrat Slovákov pracujúcich v zahraničí. Už teraz evidujeme viac ako 500 záujemcov o prácu, čo odráža veľký záujem verejnosti. 

Vidíte veľký potenciál v zamestnávaní mladých ľudí?

Áno, záujem o prácu je veľký a neustále rastie, čo nás veľmi teší. Mladí ľudia vidia v tomto projekte príležitosť nielen na dobrý zárobok, ale aj na získanie skúseností s najmodernejšími technológiami. Gigafabrika ponúka stabilné zamestnanie a možnosť kariérneho rastu v dynamicky sa rozvíjajúcom odvetví. Práca v pokrokovom a ekologicky zodpovednom prostredí je pre mladých talentovaných ľudí veľmi atraktívna.

Kde chcete ale tých ľudí zohnať?

Táto otázka je pochopiteľná, no situácia v regióne je priaznivá pre nábor. Značná časť miestneho obyvateľstva je v súčasnosti zamestnaná v poľnohospodárstve za minimálnu mzdu.

Záujem o prácu u nás je motivovaný aj skutočnosťou, že množstvo ľudí, najmä mladších, v súčasnosti dochádza za prácou do Bratislavy, čo predstavuje časovo náročné cestovanie v trvaní až tri hodiny denne.

Našu spádovú oblasť sme definovali v okruhu približne 80 kilometrov, čo zodpovedá dobe dochádzania do 90 minút.

Časť našich zamestnancov môže pochádzať aj z maďarsky hovoriacich komunít v regióne. Je dôležité si uvedomiť, že v súčasnosti približne 7 000 občanov Slovenska denne dochádza za prácou do automobilových závodov a kórejských spoločností na severe Maďarska.

Plánujete zamestnávať aj pracovníkov z tretích krajín?

Nie. Vylučujeme masový dovoz nízko kvalifikovaných pracovníkov z tretích krajín. Našou prioritou je zamestnávať slovenských občanov a podporovať návrat Slovákov zo zahraničia.

Plánujeme rozsiahle rekvalifikačné programy, ktoré miestnym obyvateľom umožnia získať nové zručnosti potrebné pre moderný priemysel.

V porovnaní s automobilovým priemyslom je náš tlak na pracovný trh výrazne nižší. Naopak, naším príchodom očakávame zvýšenie konkurencie na trhu práce, čo by malo mať pozitívny vplyv na rast miezd v regióne.

Akú pridanú hodnotu bude mať baterkáreň pre región?

Ponúkame stabilitu, kvalitné pracovné príležitosti priamo v ich domovskom regióne, čím sa zníži potreba dochádzať za prácou do vzdialených miest, ako sú Bratislava či Nitra.

Zníženie potreby cestovania za prácou prinesie viac času pre rodiny, čo zlepší kvalitu života v regióne. Ľudia budú môcť tráviť viac času so svojimi blízkymi, čím sa posilní rodinná stabilita a spokojnosť obyvateľov.

Táto stabilita bude mať pozitívny dopad aj na miestnu ekonomiku – vyššia kúpna sila obyvateľov zvýši spotrebu a podporí lokálnych podnikateľov. 

Nové pracovné miesta sa nebudú týkať iba samotnej výroby batérií, ale aj súvisiaceho dodávateľského reťazca, služieb a podpory, čo prinesie ďalšie podnikateľské príležitosti pre malé a stredné podniky v regióne.

Projekt má aj významný vzdelávací prínos. Plánujeme úzku spoluprácu so základnými, strednými školami a univerzitami, aby sme pripravili mladú generáciu na prácu v modernom priemysle.

Sme pripravení ponúkať vzdelávacie a rekvalifikačné programy pre budúcich zamestnancov, ktoré im umožnia získať zručnosti potrebné pre nové technologické výzvy. Okrem toho sa plánuje výstavba výskumného a vývojového centra, ktoré priláka špičkových odborníkov a vedcov z oblasti batériových technológií.

Nezabudnime, že prispejeme k zvýšeniu zamestnanosti, stabilizácii rodín a celkovej kvalite života v regióne. Zároveň to podporí miestnych podnikateľov, rozvoj školstva a zabezpečí dlhodobú technologickú konkurencieschopnosť Slovenska v strategicky dôležitom odvetví batériových technológií a elektromobility. Tento projekt je plne v súlade s princípom „Na Slovensku, pre Slovensko“.

Mnohí ľudia majú obavy z vplyvu fabriky na životné prostredie a svoje zdravie. Ako na tieto obavy reagujete?

Obavy občanov berieme veľmi vážne a snažíme sa ich aktívne riešiť prostredníctvom stretnutí, diskusií a informovanosti o tom, ako fabrika funguje. Ľudia sa často pýtajú, prečo majú pracovníci ochranné odevy, ktoré vnímajú ako znak nebezpečenstva.

Pravdou je, že tieto odevy chránia výrobu pred vonkajšími kontaminantmi, nie zamestnancov. Proces výroby batérií prebieha za prísnych bezpečnostných podmienok a je bezpečný pre pracovníkov aj životné prostredie.

Rád by som zdôraznil, že nejde o chemický závod a nebudeme vyrábať chemikálie. Nakupujeme pripravené zmesi, ktoré aplikujeme na elektródy v uzavretom procese.

Obyvatelia Šurian a okolia sa na nás môžu obrátiť osobne v Bode prvého kontaktu v Šuranoch, emailom, cez sociálne siete alebo kontaktný formulár.

Fabrika bude významne prispievať k znižovaniu CO2 emisií. Ako sa projekt zapája do boja proti klimatickým zmenám?

Naša fabrika bude jednou z najmodernejších v Európe, s dôrazom na efektívnosť a minimálny environmentálny dopad. Moderné technológie, ako využívanie zelenej energie a recyklácia vody, nám umožňujú vyrábať batérie s výrazne nižšou uhlíkovou stopou. Okrem prínosu pre Slovensko bude fabrika produkovať batérie určené na export pre celý európsky trh, čím prispieva k udržateľnej budúcnosti.

Môžete vysvetliť, ako bude fabrika ovplyvňovať vodu a ovzdušie v regióne?

Pri výrobe nebudeme používať podzemnú ani pitnú vodu; pitná voda bude určená len na sociálne potreby zamestnancov. Na technologické procesy použijeme technickú vodu z rieky Nitra, ktorá bude po použití dôkladne vyčistená a vrátená do rieky v rovnakej kvalite. Spotreba vody bude zanedbateľná a nepredpokladáme žiadny negatívny vplyv na ekosystém rieky ani hladinu vody.

Čo sa týka ovzdušia, nebudeme vypúšťať žiadne škodlivé látky v nebezpečných koncentráciách. Pri výrobe síce používame rozpúšťadlo NMP, ale jeho koncentrácia bude minimálna. Množstvo vypúšťané nad komínom by muselo byť 360-krát vyššie, aby malo dopad na životné prostredie. Navyše, NMP sa v prírode neakumuluje; väčšina sa stratí vo vzduchu. Tento proces je bežný aj v iných odvetviach, ako sú farmácia či poľnohospodárstvo.

Ako zabezpečíte, že sa problémy, ktoré mali iné batériové fabriky, neobjavia aj v Šuranoch?

Učíme sa z chýb konkurencie a naše výrobné procesy nastavujeme s dôrazom na maximálnu bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Vyhýbame sa využívaniu podzemných vôd a dodržiavame najprísnejšie regulačné normy. Na dodržiavanie noriem bude dohliadať viac ako 30 odborníkov a štátnych inštitúcií počas celého životného cyklu prevádzky.

Čo bude ešte predchádzať odštartovaniu výroby?

Kľúčové je dokončenie procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Momentálne máme tzv. malú EIA, ktorá však neodráža naše plné výrobné požiadavky. Na konci roka by sme mali mať hotovú veľkú EIA, ktorá zahŕňa komplexné hodnotenie. Následne plánujeme ďalšie stretnutia s občanmi, aby sme ich podrobne informovali o výsledkoch.

Chceme ukázať, že nemáme čo skrývať, preto sme sa rozhodli vykonať EIA na prevádzku s kapacitou až 40 GWh, aj keď fabriku staviame s polovičnou kapacitou. Cieľom je pripraviť sa na budúci rozvoj a zistiť všetky možné vplyvy celého parku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá fotka je z roku 2020, kedy Dávid vážil 113 kg. Svoje kilá sa snažil maskovať pod veľkým oblečením.
Foto
Kuchár Dávid schudol 35 kíl: Nadváhu skrýval za veľké tričká! Ako sa jej zbavil?
Aktualizované
Nešťastie na trati vo Valalikoch! Zrazil sa vlak s osobným autom
Bojový dron
Hrozí zásadná eskalácia vojny na Ukrajine: Šéf NATO varuje! TENTO krok by predstavoval skazu
Navaľná tvrdí, že sa jedného dňa vráti do Ruska a bude kandidovať za prezidentku.
Navaľná prekvapila: Chystá NÁVRAT do Ruska?! Pád Putinovho režimu a... Neuveríte, čo plánuje
Asian hornet (Vespa velutina), also known as the yellow-legged hornet or Asian predatory wasp, is a species of hornet indigenous to Southeast Asia. It is of concern as an invasive species in European countries like France or Spain.
Znepokojivý nález v slovenskej obci: Hmyz, ktorý tu nemá čo robiť! Je nebezpečný
Twiinsky (36)
Foto
Sestry Nízlové išli od seba: Nečakané SŤAHOVANIE! Daniela si zbalila veci a odišla aj dcérou
(ilustračné foto)
Smutné správy: Zomrel Karol Kuna († 96), priamy účastník SNP
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Fanúšikovia sa tešili márne: Vlhovú tak skoro pretekať neuvidíme!
Oleg M. (vľavo) získal slovenské občianstvo, ale pôvod mal v niektorej z krajín bývalého ZSSR. Barbara († 65) bola družkou majiteľa vinárstva.
Foto
Slovák († 59) v Rakúsku zabíjal pre haraburdy: Svedkovia prehovorili o masakri!
Ilustračné foto.
Rodičov čakal po príchode do zábavného centra šok: TOTO tam ukazujú malým DEŤOM?! Keď to uvidíte, zhrozíte sa
Po uhasení požiaru bolo nájdené telo 64-ročného muža bez známok života.
Foto
Tragický požiar na východe Slovenska: Prišiel muž († 64) o život kvôli tejto chybe?
(Ilustračná foto)
TENTO kraj má problém: Čísla stúpajú, školy prerušujú vyučovanie