Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Košice do verejného osvetlenia vrazia 1,5 milióna eur: Sľubujú si od toho úsporu

Mesto Košice zmodernizuje verejné osvetlenie vo vybraných lokalitách za viac ako 1,5 milióna eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že tak pokračuje v investíciách zo schváleného úveru, ktorý je určený práve na obnovu verejného osvetlenia v meste. Cieľom je zlepšiť jeho kvalitu, zvýšiť bezpečnosť a znížiť náklady na elektrickú energiu.

Pôvodné svietidlá v štyroch lokalitách vymenia a doplnia za 365 moderných a úsporných smart LED svietidiel, pričom by úspora nákladov na elektrine mala dosiahnuť 40 percent. Zmodernizujú tiež sedem rozvádzačov verejného osvetlenia, ako aj už nevyhovujúce stožiare. Práce by mali trvať deväť mesiacov.

Na Jantárovej ulici vymenia a doplnia 190 svietidiel, čím sa má zlepšiť viditeľnosť a zvýšiť bezpečnosť na štvorprúdovej komunikácii, ako aj na priľahlých chodníkoch. Na parkovisku na Jantárovej a na Rosnej zároveň pribudne nabíjacia stanica pre elektromobily.

Nových 66 svietidiel bude osvetľovať aj ulicu Zelený dvor a chodníky pri košickom krematóriu, kde zároveň vybudujú kompletnú infraštruktúru ako prípravu pre inštaláciu nabíjacích staníc pre elektromobily.

Obnovia a doplnia aj 60 svietidiel na Triede KVP v úseku od mosta na Moskovskej triede po Myslavskú ulicu. Ďalších 49 vymenia v úseku od križovatky s Popradskou ulicou po začiatok mestskej časti Sídlisko KVP a na Popradskej ulici v úseku od Ipeľskej po Hronskú ulicu. V oboch lokalitách na Triede KVP kompletne vymenia aj zemné káblové vedenia. Dve nabíjacie stanice pre elektromobily pribudnú na parkovisku na Dénešovej ulici.

Mesto pripomína, že okrem toho pokračuje aj v modernizácii a výmene samotných svietidiel. V mestských častiach Sever, Juh, Západ a Sídlisko Ťahanovce ich za smart LED postupne vymení 310. "Jednou z lokalít, ktorá bude mať moderné a úsporné osvetlenie, je Watsonova, v úseku od Komenského po Mánesovu, a Tolstého ulica, kde aktuálne prebiehajú súvislé opravy ciest. Tento čas sme využili na to, aby sme okrem opravy cesty vymenili aj svietidlá a pôvodné stožiare verejného osvetlenia," dodal primátor Jaroslav Polaček s tým, že cieľom je hlavne zvýšiť bezpečnosť motoristov a chodcov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf európskej diplomacie Josep Borrell,
Šance na prímerie v Gaze sa zvýšili: Vyhlásil to šéf európskej diplomacie Josep Borrell
Blcháč (druhý zľava) na fotke z roku 2020 pri vzniku strany Hlas.
Foto
Poslancovi Hlasu diagnostikovali rakovinu: Boj s chorobou tajil dlhé mesiace
(ilustr. foto)
Prepúšťanie väzňov vo Veľkej Británii: Čo tým vláda sleduje?
Agáta si servítku pred ústa rozhodne nedávala.
Foto
Podstúpi Agáta Hanychová PLASTIKU? V zásadnom kroku ju brzdí STRACH zo smrti
Martin Halás, analytik a predseda správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie (ISD)
Analytik o finančných problémoch obyvateľov: Dôsledok nezmyselných opatrení! Dá sa ťažká situácia zvrátiť?
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Rusko v noci útočilo na Ukrajinu: Podnikli vlnu vzdušných útokov
(ilustr. foto)
Opoziční poslanci predkladajú návrh o odškodnení: Týkať by sa mal nezákonne vykonaných sterilizácií
Bývalý český hokejista Petr Míka priznal problémy s alkoholom.
Otvorená spoveď českého hokejistu: Stal som sa alkoholikom!
(ilustračná foto)
Slovák sa s výbušninami zabarikádoval v pivniciach v Rakúsku: Hrozné, čo má mať na svedomí
Herec Emil Horváth
Foto
Emil Horváth si zaspomínal na svoj svadobný deň: JEDINÁ fotka a kto mal 4 promile?!
Ako dokážu Slováci vyžiť z aktuálneho príjmu?
Foto
Hrozivé čísla: Každý šiesty Slovák na prahu chudoby! Pýtali sme sa, dá sa vyžiť z aktuálneho platu?
Smrť ženy vo Vranove nad Topľou: Polícia obvinila 64-ročného muža zo zločinu vraždy