Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Sponzorované

Odhalili sme: akú podprsenku nosí komička Simona a prečo?!

Keď podprsenka, tak ružová! Stand up komička Simona sa neváha vyzliecť, aby podporila a povzbudila iné ženy.

Obľúbená Simona First, vlastnými slovami „standupička, večne chudnúca a slobodná vo všetkom“, inšpiruje mnohé ženy svojim príbehom. Či chudne, alebo nie, úprimne hovorí o vzťahu k svojmu telu a jej humor ani v tomto nepozná hranice. Na rozdiel od iných influenceriek sporo odeté fotky na jej Instagrame nenájdete a preto je jej fotka v podprsenke vzácny úlovok!! Simona urobila výnimku kvôli PINK OCTOBER – ružovému októbru, ktorý na celom svete pripomína závažnosť rakoviny prsníka. Jeho symbolom sú nielen rôzne svetoznáme budovy, vysvietené na ružovo, ale aj ružová stužka, ktorá je vyjadrením podpory a solidarity. Simonina ružová športová podprsenka Panache (na Slovensku dostupná iba v predajniach Attractiv) tiež podporuje ženy, ktoré s týmto ochorením zápasia, na Slovensku je to okolo 30 000 žien. Pritom ju vieme diagnostikovať pomerne včas a máme účinné liečebné možnosti, ktoré sa neustále zdokonaľujú.

Otvoriť galériu
Zdroj: Mafer

Nájdite si na seba čas

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE upozorňuje: v rámci Európy sme stále na popredných priečkach v úmrtnosti na rakovinu prsníka. Neverte mýtu, že sa týka len starších žien v dôchodkovom veku. „Jedna z piatich žien s rakovinou prsníka má v čase diagnózy menej ako 50 rokov. Práve v tejto mladšej populácii je nárast novo diagnostikovaných ochorení výrazný v posledných desiatich rokoch," hovorí onkologička MUDr. Bibiána Vertáková Krakovská, PhD. Najúčinnejšou prevenciou zostáva nájsť nádor včas. No Slovenky a Slováci sú známi tým, že zanedbávajú preventívne prehliadky. Chodí na ne necelých 30 % ľudí, čo je mimoriadne nízke číslo. Do 40-tky sa prsníky vyšetrujú v rámci gynekologickej prehliadky ultrazvukom, po 40-tke sa prechádza na mamografiu, ktorá dokáže odhaliť aj miniatúrne nádory. „Netreba sa dať odradiť ani prípadnou dlhšou čakacou lehotou, hlavné je pravidelne ju absolvovať. Pre ženy nad 50 rokov je dôležité zúčastňovať sa pravidelného skríningu, dostávajú poštou pozvánku od svojej poisťovne na bezplatnú mamografiu. Je dvojito kontrolovaná až dvomi odborníkmi - čo je veľký výdobytok pre bezpečnosť žien,“ vraví Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE. Pacientska organizácia má na Slovensku 5 unikátnych pacientskych poradní, kde vyliečené pacientky pomáhajú ženám, ktoré práve bojujú s rakovinou prsníka. Ak si kúpite počas ružového októbra akúkoľvek podprsenku Intimissimi, 1 euro z nej poputuje práve na podporu pacientskych poradní NIE RAKOVINE.

Otvoriť galériu
Zdroj: Mafer

Najdôležitejšie je nečakať

Dobrá gynekologička/gynekológ vám vysvetlí, že mamografia nie je škodlivá, dávka žiarenia je nižšia, ako napríklad pri CT vyšetrení a dôležité je, aby na ňu chodili zdravé ženy. Čím skôr sa prípadný problém podchytí, tým je liečba jednoduchšia, účinnejšia a rýchlejšia. Takisto sa môžete informovať o vyšetrení génu BRCA, ak bolo vo vašej rodine viac prípadov rakoviny prsníka. Testovanie sa robí po konzultácii s klinickým genetikom a má význam pre celú rodinu, keďže súvisí aj s inými druhmi rakoviny. Čo však môže urobiť každá žena, v pohodlí domova a je to život zachraňujúcich pár minút? Pravidelné samo vyšetrenie prsníkov. „Každá žena by sa mala naučiť poznať svoje prsia, aké sú, keď sú zdravé, ako sa správajú počas menštruačného cyklu a vedieť rozpoznať, ak príde k odchýlke z normálu“, pripomína spoluzakladateľka NIE RAKOVINE, herečka Bibiana Ondrejková, ktorá o samo vyšetrení natočila aj video. Najdôležitejšie je nečakať, pri akomkoľvek podozrení kontaktovať svojho lekára, aj v období medzi odporučenými vyšetreniami. „Nie každá hrčka je nebezpečná, ale každá musí byť vyšetrená," vraví MUDr. Vertáková Krakovská.

Otvoriť galériu
Zdroj: Mafer

Hľadáte odpovede a neviete na koho sa obrátiť?

Zoznam dostupných skríningových mamografických pracovísk aj s ďalšími prehľadnými informáciami nájdete na stránke www.onkokontrola.sk

Otvoriť galériu
Zdroj: Mafer

Unikátna odborná online poradňa Ochorenia prsníka na webovej stránke www.nierakovine.sk/online-poradna v spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine. Profesor MUDr. Erik Kúdela, PhD., MBA, odpovedá na otázky a zrozumiteľne naviguje pacientky v mori veľakrát nejasných a nepravdivých informácií.

Otvoriť galériu
Zdroj: Mafer

Potrebujete bližšie informácie o prevencii? Združenie NIE RAKOVINE dlhodobo obhajuje práva onkologických pacientov a spolupracuje so špičkovými odborníkmi. Komplexné info o téme nájdete na www.nierakovine.sk

Bezplatná pacientska infolinka 0800 800 183

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Juraj sa chvíľu ošíval, no nakoniec zo seba vypľul odpoveď.
Foto
Slafkovského pritlačili otázkou k múru: Najlepší Slovák v NHL? No predsa...
Popularita „Bullycats“ rastie.
Foto
Nový trend?! Ľudia vo veľkom kupujú kríženú mačku: Odborníci varujú pred PROBLÉMAMI
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Podľa Trumpa by zabitie lídra Hamasu mohlo priniesť mier: Bude USA obmedzovať Izrael?
Maroš Kramár prehovoril o spackanej investícii.
Foto
OKRADNUTÝ Maroš Kramár: O obrovské peniaze prišiel spolu s Matovičovou či Havlovou!
Obvinený muž (44) cestou do súdnej siene nepovedal ani slovo
Foto
Obvinený Tomáš sa zaťal: Súd opustil po 15 minútach! Otázniky o smrti jeho rodičov sa stále vynárajú
Zoologická záhrada v Bratislave.
FotoVáš Tip
Bratislavská zoo sa stavia na nohy: Toto je tam možné opäť vidieť!
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo na Kolibe za milióny
Foto
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo za milióny: Prečo sa zbavujem honosnej vily!
Kráľ Karol a kráľovná Kamila.
Skončí monarchia? Návšteva Karola III. v Austrálii opäť vyvolala kontroverznú debatu
(ilustračné foto).
NATO chce vytvoriť kompatibilitu medzi členskými štátmi: Stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského víťazný plán: V Poľsku prevláda skepsa, ktorú vyslovil minister obrany
Slovenská informačná služba.
Atentát na premiéra: Podľa publicistu Hrabka bude vyšetrovanie atentátu dôležitejšie ako správa SIS
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 2. decembra 2023.
Izrael zaútočil v Gaze na viacero domov: Hlásia obete