Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 00:00 | PR články
PR článok

Zvýšenie DPH sa dotkne aj bytov: Čo to znamená pre kupujúcich a ako môžu ušetriť tisíce?

Od začiatku roku 2025 nás čaká výrazné zdražovanie. Slovensko zvýši základnú sadzbu DPH z aktuálnych 20 na 23 percent. Tento krok bude znamenať najväčší zásah do peňaženiek ľudí za posledných 17 rokov a týka sa aj tých, ktorí si chcú kúpiť byt alebo dom. Zvýšeniu DPH sa však môžu vyhnúť ľudia, ktorí budú konať rýchlo.

Zdraženie, ktoré pocítia všetci

Ak ste si mysleli, že trh s nehnuteľnosťami sa v poslednom čase stabilizoval, pripravte sa na nepríjemné prekvapenie. Zvýšenie DPH bude mať výrazný vplyv na ceny nehnuteľností po celom Slovensku, najmä v Bratislave a ďalších veľkých mestách. Kupujúci si budú musieť po novom priplatiť o niekoľko tisíc eur viac. Zmena sa totiž prejaví priamo v konečnej cene bytov a domov.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska si záujemcovia o kúpu bytu v Bratislave priplatia v budúcom roku v priemere o 94 eur viac za každý štvorcový meter. Pre lepšiu predstavu, ak si plánujete kúpiť byt s výmerou 50 m², pripravte sa na to, že zaplatíte až o 4 700 eur viac, ako pred koncom tohto roka. A to nie je všetko – čím väčší byt, tým viac zaplatíte štátu navyše.

„Aktuálne prijaté opatrenie ohľadom zvýšenej sadzby DPH síce neovplyvní našu cenotvorbu, ale jednoznačne neprispieva k zvyšovaniu dostupnosti bývania, ktoré by sme si všetci priali,“ hovorí Ivan Bratko, riaditeľ predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE. Aj keď samotné ceny bytov a domov bez DPH zostanú bez zmeny, vyššia daň sa citeľne prejaví na konečnej cene, ktorú kupujúci zaplatí.

Prečo sa to deje?

Zvýšenie DPH je súčasťou snahy vlády získať viac peňazí do štátneho rozpočtu a konsolidovať verejné financie. Daň sa zvyšuje po prvýkrát od roku 2003 a ide o opatrenie, ktoré zasiahne všetkých, od bežných spotrebiteľov až po investorov do nehnuteľností. Táto zmena sa však neprejaví okamžite – zvýšenie vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, čo znamená, že máte ešte niekoľko mesiacov na to, aby ste sa vyhli vyššiemu zdaneniu.

Otvoriť galériu
Zdroj: JTRE

Ako ušetriť tisíce eur?

Dobrou správou je, že máte možnosť predísť vysokým nákladom, ak budete konať rýchlo. Developer JTRE prichádza s ponukou pre všetkých, ktorí si chcú zabezpečiť nižšiu DPH. Ak podpíšete zmluvu o kúpe bytu ešte do konca roka 2024, budete platiť len aktuálnu 20-percentnú DPH na časť sumy, ktorú zaplatíte v tomto roku. Zvyšok ceny, ktorý uhradíte po kolaudácii nehnuteľnosti, už podlieha novej sadzbe 23 percent.

Ako to funguje? Ak si teraz rezervujete byt a podpíšete zmluvu, zaplatíte 20 percent z celkovej ceny nehnuteľnosti, pričom táto suma podlieha stále nižšej, 20-percentnej DPH. Zvyšných 80 percent ceny uhradíte až po kolaudácii, teda po dokončení bytu. Týmto spôsobom však môžete znížiť časť nákladov a vyhnúť sa plnému vplyvu zvýšenia.

„Našim klientom, ktorí podpíšu zmluvu o budúcej zmluve, garantujeme cenu bez DPH a neaplikujeme žiadne dodatočné zvyšovanie cien, ako napríklad inflačnú doložku. Avšak vplyvy zmien daňovej legislatívy sa nepochybne premietnu do finálnych cien. Ak sa naši klienti chcú pred zvýšením sadzby DPH ochrániť, môžu si individuálne dohodnúť vyššiu prvú splátku, prípadne uhradiť ešte v roku 2024 mimoriadnu splátku. Na takto uhradenú splátku sa do 31. 12. 2024 vzťahuje aktuálna 20-percentná sadzba DPH,“ vysvetľuje Ivan Bratko.

Je správny čas na kúpu bytu?

Podľa odborníkov je investícia do nehnuteľností stále jednou z najbezpečnejších možností, ako dlhodobo zhodnotiť svoje financie. Hodnota nehnuteľností má tendenciu rásť v dlhodobom horizonte, čo z nich robí stabilnú investíciu. Navyše, vlastnenie nehnuteľnosti môže generovať pravidelný príjem prostredníctvom prenájmu, ktorý vám pomôže pokryť náklady na hypotéku a zároveň vytvárať zisk.

Spoločnosť JTRE bola najúspešnejším predajcom rezidenčných nehnuteľností v prvom polroku 2024 najmä vďaka projektu Downtown Yards v centre Bratislavy. Zelená a udržateľná mestská štvrť ponúkne vyvážený mix bývania, práce, oddychu, vybavenosti a verejných priestorov. Projekt ponúka nielen prémiové rodinné bývanie v 656 rezidenciách, ale aj rozmanité kancelárie a obchodné priestory, dostatok parkovacích miest a najmä 6 100 m² zelene. Podľa údajov startupu BuiltMind je s počtom 159 predaných bytov najžiadanejším rezidenčným projektom v Bratislave.

JTRE patrí dlhodobo k lídrom na trhu s nehnuteľnosťami. Svedčí o tom množstvo ocenení, ku ktorým po vyhodnotení ocenení ASB Gala 2024 pribudlo aj prvé miesto v segmente rezidencií za projekty Eurovea Tower, Eurovea Riverside, Ovocné sady Trnávka a Kynek Rezidencie. Developer si takisto pripísal víťazstvo v segmente administratíva vďaka budovám Pribinova 34 a Pribinova 40, či prvenstvo v segmente retail vďaka rozšíreniu nákupného centra Eurovea. Okrem toho bol zvolený za ASB Developera roka aj v hlasovaní verejnosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj prehovoril k vojakom: K tomuto ich vyzval
Páchateľ pripravil seniorku o 9500 eur, tvrdil, že je jej synovec (ilustračné foto).
Vlani bolo zaznamenaných viac ako 180 telefonických podvodov zameraných na seniorov: Škoda bola vyčíslená v miliónoch
Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!
Foto
Slovanu budú chýbať viaceré opory, Weiss st. však neskladá zbrane: Gironu máme prečítanú!
Lekári avizujú, že na neriešenie stavu doplatia všetci.
Dobrá správa pre obyvateľov Šale: Do ich mesta sa vráti pohotovosť!
Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Predseda vlády odcestuje na oficiálnu návštevu: Toto bude riešiť v Číne