Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 05:00 | Správy | Politika
Foto

Hrozí KOLAPS slovenského zdravotníctva? Lekárom vyššie platy nestačia! Nemocnice reagujú

Je to hazard so zdravím? Lekári z nemocníc po celom Slovensku sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra kvôli nedodržaniu dohody o navýšení platov a zabezpečení dostatku zdravotníkov. To môže ohroziť fungovanie najkritickejších oddelení, ako sú chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia.

Niektoré nemocnice však v utorok informovali, že hromadné výpovede zatiaľ neevidujú. Odborári trvajú na splnení ôsmich bodov memoranda, ktoré s vládou podpísali už v roku 2022. Medzi týmito bodmi sú opatrenia zamerané na zabezpečenie dostatku zdravotníkov v nemocniciach, ale aj systémové zmeny, ktoré by mali pomôcť slovenskému zdravotníctvu postaviť sa na nohy. „Len samotné zvyšovanie platov problém nevyrieši. Sme nútení tlačiť na vládu výpoveďami už tretíkrát,“ vysvetľuje Visolajský.

Otvoriť galériu
Peniaze nie sú všetko!

Už dnes je plat lekárov na Slovensku na úrovni 3,2-násobku priemernej mzdy. V Nemecku je to 1,7- a v Česku napríklad 2,5-násobok. Minister zdravotníctva Kamil Šaško sa snažil situáciu riešiť. Minulý týždeň oznámil dohodu o navýšení finančných prostriedkov o viac ako 100 miliónov eur, čo by malo viesť k zvýšeniu platov zdravotníkov. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké navýšenie, aké im bolo sľúbené pred konsolidáciou, a lekárom plánuje zvýšiť platy o 6,4 % namiesto pôvodne plánovaných 3 %.

„Nárast platov o 6,4 % je v čase tvrdej konsolidácie stále nadštandardný a predstavuje priemerné zvýšenie platu o 164 eur mesačne,“ uviedol Šaško, ktorý dodal: „Rozdiel v čistom vyjadrení oproti nárastu, ktorý požadujú vaši odborárski zástupcovia, je priemerne 62 eur mesačne v čistom a ja pevne verím, že 62 eur mesačne nie je suma, pre ktorú by mal slovenský pacient čeliť vážnej hrozbe nestability a akýmkoľvek nátlakovým akciám. Súčasťou ponuky na kompromis je aj garancia, že po dvoch rokoch sa rast platov lekárov vráti na úroveň spred konsolidácie. Nezbavujem sa teda zodpovednosti, hovorím iba o krátkom prechodnom období v časoch tvrdej konsolidácie,“ uzavrel.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: koch, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Ilustračné foto.
Rodičia budú zúriť: Detská pohotovosť v tomto meste na Slovensku končí! Dôvod?
Astronaut so slovenskými koreňmi Eugene Cernan.
FotoVáš Tip
Múzeum na východe Slovenska získalo vzácny artefakt: Vystavujú autogram slovenského astronauta z Mesiaca!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!
Generálny manažér Slovana Bratislava Ivana Kmotrík ml..
Foto
Kmotríka ml. odmeny v Lige majstrov tešia, no nestačia: 20 miliónov eur nám rozpočet nevykryje!