Netradičná reštaurácia v Štúrove: Namiesto privítania len urážky a kostlivci!
28. 10. 2014, 21:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:32)

Zdroj: juh, Nový Čas
Vitaj, smradľavý sedliak! Poď žrať! Aj takto privítajú svojich hostí v netradičnej stredovekej sedliackej reštaurácii v Štúrove (okr. Nové Zámky).

Zdroj: juh, Nový Čas

Zdroj: juh, Nový Čas

Zdroj: juh, Nový Čas
Galéria k článku
Oslovením sedliak, bosorka či čvarga zlodejská nechcú svojich návštevníkov vôbec uraziť. Práve naopak, čo najviac ich priblížiť atmosfére skutočného stredoveku.
Ten, kto do tohto podniku vstúpi po prvýkrát, sa razom ocitne akoby v inom svete. Pri vchode návštevníkov vítajú dvaja kostlivci a v strede veľkej miestnosti je umiestnená klietka, kde bosorka čaká na tých, ktorí sa nesprávajú vhodne. "Tí, ktorých tam zavrieme, dostanú len vodu a slaný chlieb," vraví Zsolt Sipos (32), majiteľ podniku. "Chceli sme byť niečím zaujímaví. Podobnú reštauráciu majú v Čechách, no u nás ani v Maďarsku taká nie je. Staré veci, ktoré sú tu, sme po dedinách zháňali takmer pol roka," vraví Z. Sipos. V stredovekej reštaurácii si môžu návštevníci dať najmä jedlá z tej doby. "Sú jednoduché, preto robiť ich nie je až také ťažké. Pomohol mi najmä otec, ktorý je vyučeným kuchárom," prezradil majiteľ unikátnej reštaurácie.
Na ich najväčšiu špecialitu, pečené bravčové rebrá, si chodia pochutnať hostia až z Budapešti. A neodrádzajú ich ani oslovenia typu: "Vitaj, smradľavý sedliak! Poď žrať!" či "Sadni si na zadok smradľavá bosorka a žer!" Práve na ne ich upozorňuje tabuľa hneď pri vchode. "Niektorí sa zháčia, ale drvivá väčšina sa zasmeje a zostane," hovorí Z. Sipos.
Spokojná odchádzala i Katalin (60) z Maďarska, ktorú jej kamarátky dokonca nechali zatvoriť do klietky. "Mala som asi šťastie, že mi namiesto vody dali pivo." Zvláštnosťou reštaurácie je i to, že jedlo sa podáva iba na drevených misách, k dispozícii je len nôž s lyžicou a nápoje sa nalievajú do smaltovaných hrnčekov.
Autor: © Nový Čas