Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 14:34 | Správy | Domáce správy

Žiga verí, že ku kolapsu v zdravotníctve nepríde: Stále je čas na dohodu a stabilizáciu situácie, uviedol

V rokovaní s lekárskymi odbormi je stále čas na dohodu a stabilizáciu situácie. V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Národnej rady SR poverený výkonom právomocí predsedu Národnej rady SR Peter Žiga (Hlas-SD). Verí, že minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) s lekármi nájde spoločnú reč a ku kolapsu v zdravotníctve nepríde. Pre jeho oponenta v diskusii, podpredsedu KDH Viliama Karasa, zasa postup ministra vyvoláva otázky.

"Rokovania prebiehajú, vnímame tam aj posuny. Myslím si, že ani lekári nechcú znefunkčniť systém," uviedol Žiga. Upozornil, že aj v rámci konsolidačných opatrení bude zachované zvýšenie platov lekárov, dočasne v zníženej miere valorizácie.

Karas odmietol hrozbu výpovedí lekárov redukovať na otázku vyriešenia mzdových nárokov, upozorňuje pritom na ich volanie po systémových zmenách. "Aj táto situácia je však potvrdením toho, že strana Hlas-SD nebola pripravená prevziať rezort zdravotníctva," skonštatoval, poukázal pritom i na tápanie v prípade otázky novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Nie je mu jasné, ako chce ďalej v súčasnej situácii postupovať nový minister. "My by sme dali lekárom jasný signál, že konsolidácia nemôže byť založená na šetrení pri zdravotníckych platoch, ale na systémových krokoch vrátane kontroly finančných tokov," tlmočil exminister spravodlivosti postoj KDH.

»»» Pokračovanie článku na ďalšej strane. »»» 


Diskutujúci sa dotkli aj témy kandidatúry Maroša Šefčoviča na post v Európskej komisii a vyhlásení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) smerom k opozičným poslancom v Európskom parlamente (EP), ktorých obvinil, že sa snažia pripraviť Šefčovičovi "peklo" pri híringu 4. novembra. Podpredseda parlamentu verí, že Šefčovič miesto získa. Upozornil, že snahy opozičných poslancov očierňovať Slovensko v Bruseli sú evidentné už dlhšie.

Zástupca kresťanských demokratov upozornil, že je úplne legitímne sa i tvrdo a nepríjemne pýtať kandidáta na to, akým spôsobom chce viesť agendu. "Som zvedavý, či Maroš Šefčovič prijme aj oprávnenú kritiku za chyby, ktoré Komisia v predchádzajúcom období urobila, keďže sám bol jej členom," dodal.

Krátko sa vyjadrili i k téme zmieru, ktoré Ministerstvo vnútra SR uzavrelo s bývalým českým premiérom Andrejom Babišom v prípade jeho evidencie vo zväzkoch ŠtB. Karas postup ministra Matúša Šutaja Eštoka vníma ako amorálny krok a prekročenie kompetencií. "Vo veci mal rozhodnúť súd," zdôraznil. Zároveň spochybnil argumenty o možných vysokých ekonomických škodách, ktoré by v prípade prehry v spore štátu hrozili. "S týmto konaním žiadne veľké škody nehrozili, no takto sa to ani nemá uchopiť, nemôžete vyvažovať svedomie národa peniazmi," povedal.

Podľa Žigu prišlo rozhodnutie Šutaja Eštoka na základe právnych analýz a rizika škôd. Politický obchod v tom nevidí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Emma pád neprežila.
Foto
Obrovské nešťastie: Tehotná mamička Emma zomrela po PÁDE z okna! Jej posledná FOTO láme srdce
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku
(ilustračná foto)
TOTO sa v Rusku deje len výnimočne! AHA, čo sa podarilo väzňom v trestaneckej kolónii
Slovenská strelkyňa Danka Barteková.
Veľký deň Danky Bartekovej: Nevesta prítomným doslova vyrazila dych!
1973. Cher.
Foto
Všetky chcú byť ako Cher! Svetové hviezdy sa snažia napodobniť spevácku divu: AHA, čo robia
Mark a Sarah Humistonovci boli prísni rodičia.
Foto
Strašná tragédia: Mladík zastrelil rodičov († 43), († 42) aj súrodencov († 9), († 7)! Šokujúci dôvod
Výbuch obytnej budovy spôsobil smrť trom ľuďom.
Foto
Zábery, z ktorých mrazí! Explózia zrovnala obytnú budovu so zemou: Na mieste zomreli traja ľudia
Vyššia daň sa odrazí aj na cenách stomatologických zákrokov
Slováci, pripravte sa na zmeny, ktorá potrápia vaše PEŇAŽENKY: Budú zubári len pre bohatých?!