Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Dnes 20:01 | Správy

Budú v Gruzínsku protesty? Premiérka vyzvala na konkrétne kroky

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" Ruska a rovnako ako opozícia odmietla uznať výsledky sobotných parlamentných volieb, v ktorých podľa tamojšej volebnej komisie zvíťazila proruská vládnuca strana.

Svojich spoluobčanov zároveň prezidentka vyzvala na protest proti výsledkom, píše TASR podľa agentúr AP a AFP.

Zurabišviliová vyzvala Gruzíncov, aby v pondelok o 19.00 h miestneho času v Tbilisi protestovali proti volebnému výsledku, ktorý označila za "totálne sfalšovanie a krádež" ich hlasov. Z údajných volebných podvodov obvinila Rusko. "Sme svedkami a obeťami ruskej špeciálnej operácie, modernej formy hybridnej vojny proti gruzínskemu ľudu," uviedla.

Na masové protesty proti volebným výsledkom vyzýva aj väznený gruzínsky exprezident a taktiež jeden z opozičných lídrov Michail Saakašvili. "Teraz je čas na masové protesty. Musíme svetu ukázať, že bojujeme za slobodu a že sme ľudia, ktorí nebudú tolerovať nespravodlivosť," napísal v príspevku na Facebooku.

Vo voľbách zvíťazila proruská vládnuca strana Gruzínsky sen. Oznámila to v nedeľu tamojšia volebná komisia po sčítaní 99 percent všetkých hlasov. Gruzínsky sen podľa nej získal 54,08 percenta hlasov, zatiaľ čo zoskupenie štyroch opozičných strán 37,58 percenta.

Voľby však sprevádzajú tvrdenia o rozsiahlych podvodoch. Na mnohé nezrovnalosti poukázali aj medzinárodní pozorovatelia, zatiaľčo tí domáci obvinili vládnucu stranu z kupovania hlasov a ďalších foriem ovplyvňovania voličov. Opozícia odmietla uznať výsledky a najsilnejšia opozičná aliancia Koalícia za zmenu, ktorá získala vyše 11 percent hlasov, avizovala, že do nového parlamentu nezasadne.

Na prešetrenie nezrovnalostí okolo hlasovania vyzval v nedeľu gruzínske úrady aj predseda Európskej rady Charles Michel.

"Vyzývame... ústrednú volebnú komisiu a ďalšie príslušné orgány, aby si splnili svoju povinnosť a rýchlo, transparentne a nezávisle vyšetrili a posúdili volebné nezrovnalosti či podozrenia z nich," napísal Michel na platforme X. Nezrovnalosti, na ktoré poukázala predbežná správa medzinárodných pozorovateľov, je podľa jeho slov potrebné "riešiť a objasniť".

Voľby boli vnímané ako súboj medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom a prozápadnou opozíciou usilujúcou sa o členstvo v EÚ. Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou do EÚ. V reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch" mu však Brusel v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neal Pionk (Winnipeg) a Martin Pospíšil (Calgary) v súboji pred bránkou.
Slovák v NHL dostáva náklad od fanúšikov: Idiotické, škodí celému tímu!
Zima. (Ilustračné foto)
Dušičky prinesú prudkú ZMENU počasia: Pripravte sa, bude to drsné!
Hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru na trnavskej skládke odpadov.
Horí trnavská skládka odpadov! Zasahujú hasiči
(ilustračné foto)
Dobre sa pozrite na svoje uši: Máte tam TÚTO vec? Utekajte k lekárovi!
Televízia Markíza ponúkla moderátorke nemalé peniaze.
Foto
Veľká novinka! Už sa to nedalo utajiť: Známa moderátorka je TEHOTNÁ
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák o atentáte na premiéra: Trestné stíhanie ďalších osôb?! Aha, čo prezradil
Martin Škrtel
Ubíjalo ho 14 hodín v kancelárii? Škrtel prehovoril: TOTO je jediný skutočný dôvod môjho konca v DAC
(ilustračné foto)
V Japonsku sa deje niečo nezvyčajné: To tu už dlho nebolo!
Ilustračné foto.
Ste skrytý alkoholik? TOTO vás prezradí: Všimnete si to okamžite
Z herca sa stala doslova cez noc hviezda.
Foto
Jakub Jablonský šokoval: Zobrali nás POLICAJTI! Putá a... Sledujte tú FOTO
Človek sa musí niekedy zamýšľať aj nad úplnými banalitami.
Ste unavení z každodenného rozhodovania? Nová štúdia priniesla nečakané riešenie
(ilustračné foto)
Pozor! Na území TOHTO mesta sa vyskytol nebezpečný vírus