Kelová s klobásou a so slaninou
Na 6 porcií budeme potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 150 g slaniny
- pol klobásy
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g kelu
- mletú červenú papriku
- 1 bobkový list
- rascu
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- bravčovú masť
- ocot na dochutenie
- 75 g plátkov anglickej slaniny na ozdobu
Príprava: 20 minút
Varenie: 1 hodina
Postup:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Slaninu a klobásu nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno. Kel opláchnite a nakrájajte na tenké rezance. V hrnci rozhorúčte masť a pridajte cibuľu, slaninu a klobásu. Opražte, pridajte cesnak a zemiaky a tiež spolu chvíľu opekajte. Do hrnca pridajte kel a krátko poduste. Poprášte červenou paprikou, pridajte bobkový list, rascu a zalejte vývarom. Na miernom ohni varte asi 30 minút. Ak sa vyparí veľa tekutiny, prilejte vodu. Polievku dochuťte soľou, octom a korením. Anglickú slaninku opražte na panvici dochrumkava. Polievku podávajte so slaninkovými čipsami.